Hvad er op og ned i sagen om Viegård Stutteri: Forstå det på 2 minutter

Viegård Stutteri ejet af John Byrialsen har de seneste måneder været heftigt omtalt. Her er, hvad du skal vide, for at forstå sagen fra start.

Viegård Stutteri.
Viegård Stutteri.
Foto: Privatfoto

Beskyldninger om vanrøgt af heste, uanmeldte tilsyn, politiaktioner, voldelige sammenstød, demonstrationer og en lang række sigtelser. 

Alt dette har de seneste måneder fundet sted med Viegård Stutteri i centrum.

Sagen kulminerede foreløbigt fredag, da det kom frem, at virksomheden bag stutteriet er gået konkurs.

Det hele begyndte dog måneder forinden tilbage i juli, hvor det kom frem, at en tidligere ansat hos stutteriet Viegård ved Skals beskyldte John Byrialsen, der er ejer af stutteriet, for misrøgt af sine heste. 

Det var amerikanske Tyrell Contant, der arbejdede på stutteriet i 12 dage tilbage i februar. Han stoppede dog kort tid efter i starten af marts.

Han offentliggjorde på de sociale medier en lang række billeder af underernærede heste, der ifølge ham selv, skulle være taget på stutteriet.

Det fik sagen til at eksplodere og fik tilmed dyreværnsorganisationer til at melde stutteriejeren til politiet.  

Stutteriet har efterfølgende fået en lang række kontrolbesøg fra flere myndigheder efter flere anmeldelser. 

Både kontrolbesøg og enorm medieomtale har fået en lang række borgere til at demonstrere ude foran stutteriet. Midt juli foretog myndighederne en større kontrol af John Byrialsens seks ejendomme. Efter det kontrolbesøg, tog det til med demonstrationer, hvor flere end hundrede mennesker tilsluttede sig. 

Det har skabt en hel del tumult, der er ført til en række sigtelser blandt andet vold, indlede til salgsmål og husfredskrænkelse, da tre personer forsøgte at trænge ind på stutteriet.

Det førte også til, at politiet oprustede sin tilstedeværelse ved stutteriet, der har været markant helt indtil nu. Lokalpolitiet Viborg har fortalt de ofte, næsten dagligt, har lagt vejen forbi stutteriet, for at sikre ro og orden i området.

Den 9. august fortalte politiet, at der på daværende tidspunkt var rejst fire sigtelser på baggrund af seks kontrolbesøg, men det ændrede sig efter myndighederne igen lavede en stor aktion ved stutteriet d. 23 august. 

Denne gang blev der fundet 50 døde heste nedgravet på en mark nær stutteriet. Hvordan hestene døde, stod ikke umiddelbart klart, og de blev derfor sendt til undersøgelse, der skal fastslå dødsårsagen.

Det fund fik kun demonstrationerne til at tage til.

0:48

den 15 september blev den tidligere ansat Tyrell Cotant, afhørt om sine oplevelser med at arbejde for stutteriejer John Byrialsen. Ved mødet i retten kom det frem at John Byrialsen fortsat kun er sigtet for ulovlig våbenbesiddelse, overtrædelse af miljøbeskyttelsesloven grundet nedgravede heste, og for dyrevelfærdsloven for grov og uforsvarlig behandling af heste. 

Han er altså ikke tiltalt kunne specialanklager Ulrik Panduro oplyse efter vidneafhøringen, og på daværende tidspunkt kunne han ikke sige, om der bliver rejst tiltale mod stutteriejeren.

- Vi efterforsker på livet løs, og jeg regner med at efterforskningen vil fortsætte et godt stykke tid endnu, siger Ulrik Panduro til TV MIDTVEST. 

Både demonstrationer og sammenstødene er taget til i september. Senest var der et fakkeloptog d. 23 september. 

Den 15. oktober var Midt- og Vestjyllands Politi og Fødevarestyrelsen talstærkt til stede på Viegård Stutteri for at følge op på et tidligere tilsyn. Dette besøg første til én hest blev vurderet til at være i så dårlig sundhedstilstand, at ejeren efter kontrollen valgte at få hesten aflivet.

Senest er Viegård Stutteri blevet erklæret konkurs. Efterforskningen fortsætter i forhold til sigtelserne og det betyder også, det ikke er slut med kontroller på det omstridte stutteri.