Viborgenser kæmper om priser i Cannes

Sofie Nørgaard Kampmark fra Viborg er udtaget til filmfestivalen i Cannes med animationsfilmen Tsunami.

Den danske tegner Sofie Nørgaard Kampmark fra Viborg er bedste bud på en dansk pris ved den årlige filmfestival i Cannes.

Sofie Nørgaard Kampmark står bag kortfilmen Tsunami, der er udtaget i Cinéfondation Selection, hvor 18 bidrag er udvalgt blandt 1600 afgangsfilm fra filmskoler over hele verden. Filmen er en syv minutter lang animationsfilm om japanernes håndtering af sorgen efter den katastrofale tsunami i 2011.

- Det er selvfølgelig kæmpe stort at være udtaget - det er i virkeligheden den største sådan officielle anerkendelse, sådan en kortfilm kan få, så jeg er utrolig glad og stolt, siger Sofie Nørgaard Kampmark til Ritzau.

Et følsomt emne

Hun glæder sig især over, at filmen, der behandler et følsomt emne, med udtagelsen kommer ud til et bredere publikum.

- Det betyder naturligvis, at den kommer ud til nogle flere mennesker i hele verden. Så det er jo spændende networking-mæssigt. Og måske bliver det også nemmere at søge funding til en ny film på et tidspunkt, siger hun.

Idéen til filmen opstod, da Sofie Nørgaard Kampmark boede i Tokyo i 2011 og dermed oplevede jordskælvet og tsunamien helt tæt på.

- I virkeligheden er den lidt min ode til det japanske folk, og hvor rørt jeg blev over at se den måde, de håndterede deres nationale og personlige sorg på. Så det, at den rører andre mennesker også, betyder alverden, siger danskeren, der godt har kunnet mærke, at flere har fået øjnene op for hendes film.

Hæder til VIA

Sofie Nørgaard Kampmark afsluttede sit studie på The Animation Workshop i faget Computer Graphic Arts i sommeren 2014. Hendes hårde arbejde bliver nu belønnet.

- Det er virkelig stort, og det viser, at det kan betale sig at lægge energi og hårdt arbejde i sine projekter. Nu er vi heldigvis i den liga, hvor vi kan blive nomineret til en Cannes Festival. Det er skønt for de elever, og så kommer de meget hurtigt til at opleve hele den internationale filmbranche set inde fra og det er rigtig meget værd. Og for skolen er det bare rigtig god reklame, siger Morten Thorning, centerchef på The Animation Workshop.

Filmholdet tæller otte, hvor Sofie Nørgaard Kampmark er instruktør, fire kommer fra Computer Graphic Art og tre kommer fra Character Animation.

Stor interesse for filmen

Tsunami bliver vist i Cannes torsdag 21. maj, og fredag 22. maj bliver det afsløret, om Sofie Nørgaard Kampmark og Danmark er blandt prisvinderne. Men allerede nu har hun oplevet stor interesse for filmen.

- Opmærksomheden har været overvældende. Indtil videre har der været interesse fra Australien, Rusland, Finland, Tyskland, Bulgarien, Brasilien, Mexico, Canada, Spanien, og Tyskland. Men mange privatpersoner har også henvendt sig med ros og spørgsmål, og det er meget rørende, siger hun.

Når Sofie Nørgaard Kampmark vender hjem fra Cannes Filmfestival, er det i første omgang for dagen efter at sætte sig på et fly til hovedstaden Seoul i Sydkorea. Her er Tsunami udtaget til Seoul International Cartoon and Animation Festival.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.