Verdens bedste nabo? Museum får 30 millioner fra nabovirksomhed

Energimuseet jagter 300 millioner kroner, så museet kan blive opgraderet, og de første 30 millioner kroner er nu sikret. Målet er at tredoble besøgstallet.

2:27
Direktør Teo Juel Geer får støtte fra nabovirksomheden i kampen for at rejse 300 millioner kroner til at udvide Energimuseet.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

De fleste sætter pris på godt naboskab. Men det er alligevel de færreste, der kan prale af at have helt så gode naboer som Teo Juel Geer.

Hans nabo har nemlig givet ham 30 millioner kroner.

- Vi er rigtig glade for vores naboer, og de er åbenbart også rigtig glade for os, siger Teo Juel Geer.

Teo Juel Geer er direktør for Energimuseet ved Tange Sø. Naboen er Tangeværket, der er ejet af energiselskabet Norlys, og det er herfra de 30 millioner kroner kommer. 

Fra 30 til 300 millioner

Det tætte naboskab understreges af, at Norlys også har en repræsentant i museets bestyrelse, og nu bliver båndet så yderligere styrket med milliondonationen.

- Jeg er glad på to måder. For det første viser donationen det gode naboskab, og så har vi for det andet også sparket tingene i gang, siger Teo Juel Geer.

Håbet er, at de 30 millioner blot bliver begyndelsen; museet er nemlig på jagt efter hele 300 millioner kroner.

Pengene skal bruges til at ombygge og udbygge Energimuseet.

I pengejagten har Energimuseet nu altså fået hjælp fra naboen Norlys, der har sit hovedsæde i Silkeborg.

- En af de vigtigste opgaver for Norlys er at bidrage til den grønne omstilling. Derfor har vi valgt at støtte et nyt energimuseum, der kan udbrede viden om energi og den grønne omstilling, siger Pia Wentzel, der er direktør for selskabets direktionssekretariat. 

Kan stå klart om fire år

Hun sidder samtidig i bestyrelsen for Fonden for nyt Energimuseum, hvor også museumsdirektør Teo Juel Geer har en plads.

Den erhvervsdrivende fond er blevet stiftet af Norlys, Dansk El-forbund, Siemens Energy og Poul Due Jensens Fond, der også er kendt som Grundfos Fonden.

Pia Wentzel fra Norlys lægger vægt på, at energikrisen har vist, at vi har brug for endnu mere viden om energisystemer og den grønne omstilling.
Pia Wentzel fra Norlys lægger vægt på, at energikrisen har vist, at vi har brug for endnu mere viden om energisystemer og den grønne omstilling.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Det er med andre ord nogle økonomiske sværvægtere i energibranchen, som har sat sig for at forny museet. 

Både Pia Wentzel og museumsdirektøren håber, at de 300 millioner kroner er samlet ind om to år.

Når og hvis pengene kommer i hus, vil byggeprocessen tage yderligere to år. Så i sommeren 2027 kan det nye museum stå klart, hvis alt flasker sig.

Ung stamkunde roser

Teo Juel Geer tror på, der er grundlag for at skabe et nyt museum med fokus på grøn omstilling, klima og energi.

- Jeg ser allerede, at interessen for grøn omstilling og energi er kæmpestor, siger han.

Marie Skov Gravesen og klassekammeraterne fra 1.g på Silkeborg Gymnasium besøgte tirsdag Energimuseet.
Marie Skov Gravesen og klassekammeraterne fra 1.g på Silkeborg Gymnasium besøgte tirsdag Energimuseet.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Hos en af de unge stamgæster er interessen for energi og den nuværende energikrise i hvert fald stor.

- Det er rimelig spændende, fordi det er ret aktuelt. Måden, de gør det på herude, er fed. De gør det sjovt, for man får lov selv at føle.

- Det bliver formidlet på en ret let måde, så det er ikke så svært, som man kunne forvente. Det hele giver meget mere mening, når man får lov at mærke det lidt, siger Marie Skov Gravesen.

Hun går i 1.g på Silkeborg Gymnasium og var tirsdag på rundtur på museet sammen med sine klassekammerater.

Hun har besøgt museet flere gange og kalder oplevelsen megagod.

Fra 50.000 til 150.000 gæster

Fremover kan det så være, at endnu flere får den opfattelse. I hvert fald regner museet med, at man kan tredoble besøgstallet.

Som det er nu kigger 50.000 forbi hvert år. Det tal skal stige til 150.000, når museet er udbygget.

Det tredobbelte mål kunne have været sat endnu højere, men museet har valgt at budgettere mere konservativt, forklarer museumsdirektøren.

Direkte adspurgt lægger han ikke skjul på, at sporene fra Naturkraft skræmmer.

Oplevelsesparken i Ringkøbing lagde ud med et mål på 280.000 årlige gæster. Nu ligger Naturkraft snarere på omtrent 50.000 gæster.

- Vi har også selv i bestyrelsesregi været oppe at runde 250.000, men det er svært at se, hvor så mange skal komme fra. Især når vi ligger, hvor vi gør. Sporene skræmmer, og vi har lært meget af Naturkraft og andre for den sags skyld, siger Teo Juel Geer.

2:19
For et år siden kunne museet for første gang fortælle lidt om fremtidsplanerne, men planen om at udvide er blevet truet af, at man stod til at miste millioner i driftstilskud.

I Ringkøbing har kommunen hjulpet med ekstraordinær økonomisk hjælp for at holde parken i live, mens man også har overdraget driften af parken til det kommunale museum.

I Tange regner museumsdirektøren dog ikke med, Viborg Kommune får brug for at finde tegnebogen frem for at dække et eventuelt underskud i fremtiden.

- Nu budgetterer vi ikke efter, der skal være et hul. Vi har en forventning om, at Viborg Kommune og staten måske bidrager mere i fremtiden, men ellers er det jo forventningen, at de besøgende skal betale for den øgede indsats, siger Teo Juel Geer.