Velkommen i videnskabsklub: Børn bruger fritiden på eksperimenter

Elever fra 4.-6. klasse kan nu gå til videnskab i en ny klub på Viborg Gymnasium, hvor gymnasieelever står klar til at undervise børnene i naturvidenskab.

Isak Skov Nielsen på 10 år synes, det er meget sjovere at lave forsøg i Videnskabsklubben end i skolen.
Isak Skov Nielsen på 10 år synes, det er meget sjovere at lave forsøg i Videnskabsklubben end i skolen.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Hvordan kan man puste en ballon op ved kun at bruge gær, sukker, lunken vand og en flaske? Det er et af de spørgsmål, der blev besvaret, da landsdelens første videnskabsklub åbnede på Viborg Gymnasium i tirsdags.

Videnskabsklubben er for folkeskoleelever i 4.-6. klasse, der gerne vil bruge sin fritid på at lære om naturvidenskab gennem leg og eksperimenter. Der bliver ikke konkurreret eller givet karakterer, i stedet er der fokus på samarbejde og sjove oplevelser.

Til det første arrangement mødte 13 folkeskoleelever op, og en af dem var Isak Skov Nielsen på 10 år.

- Jeg håber, vi skal lave mange forsøg, for det er spændende at se, hvad der sker, når de udvikler sig, siger Isak Skov Nielsen, der kommer fra Hald Ege.

Muligheden for at lave naturvidenskabelige eksperimenter var også det, der havde fået 11-årige Magnus Ringgard Dollerup fra Viborg til at melde sig til klubben.

- Vi skal normalt først lave forsøg i 7. klasse, så det her var en mulighed for at gøre det allerede nu, siger han.

Undervisere er også elever

I Videnskabsklubben bliver folkeskoleeleverne vejledt af seks elever fra Viborg Gymnasium, der er såkaldte seniormentorer for børnene. De har valgt at stå for undervisningen i klubben, fordi de selv er vilde med videnskab.

- Jeg elsker naturvidenskab, og derfor har jeg også matematik, kemi og bioteknologi på A-niveau, siger Anna Hviid Rasmussen, der er en af mentorerne.

Anna Hviid Rasmussen, der går i 2.G på Viborg Gymnasium, har meldt sig frivilligt som mentor i Videnskabsklubben, fordi hun er vild med naturvidenskab. 
Anna Hviid Rasmussen, der går i 2.G på Viborg Gymnasium, har meldt sig frivilligt som mentor i Videnskabsklubben, fordi hun er vild med naturvidenskab. 
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Videnskabsklubben er for hende en mulighed for at give en del af sin store interesse for naturvidenskab videre til en yngre generation.

- Det giver rigtig meget både for mig og for vores miniforskere. Det er fedt at komme ud at snakke med børn om, hvordan de oplever naturvidenskaben. Jeg kan huske, at da jeg var i den alder, syntes jeg, videnskab var mega fedt, og jeg ville bare vide mere, siger Anna Hviid Rasmussen.

For 10-årige Isak Skov Nielsen og hans gruppe lykkedes det at finde ud af, hvordan man puster en ballon op med gær, sukker og lunken vand.

- Når gæren spiser sukkeret, så laver det kuldioxid, som flyver op i ballonen, siger Isak Skov Nielsen.

Videnskabsklubben på Viborg Gymnasium er en del af et landsdækkende koncept. Initiativet dækker over i alt syv mødegange og slutter i uge 49.