Valgforsker om S-polemik i Viborg: - De graver deres egen grav

Socialdemokratiet er uden chance for at vinde borgmesterposten i Viborg, mener politisk journalist Andreas Søndergaard.

3:55
Niels Dueholm trak sig tirsdag som spidskandidat for Socialdemokratiet i Viborg Kommune.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Polemikken hos Socialdemokratiet i Viborg Kommune fik i første omgang sin ende, da borgmesterkandidat Niels Dueholm (S) tirsdag trak sig fra kommunalvalget.

Det var kulminationen på flere ugers interne stridigheder i partiet, der blev sat i gang efter Niels Dueholm sendte en mail til flere i partiet med et link til deres hjemmeside, som var blevet hacket med pornografisk indhold.

Efterfølgende er Niels Dueholms ageren i sagen blevet kaldt pinlig, ikke værdig og skuffende af flere lokale formænd for partiet i Viborg Kommune.

- De er ved at grave deres egen grav, men jeg skal ikke kunne sige, hvor dyb graven bliver. Det ville være i partiets interesse at holde op med at skændes nu, siger Rune Stubager, der er valgforsker ved Aarhus Universitet.

- De står ikke, de ligger. Det er parti, der i knæ på alle tænkelige måder. Der er ikke nogen formand eller borgmesterkandidat, og der er to fløje i partiet, der stort ikke kan udstå hinanden, siger Andreas Søndergaard, der er journalist ved Viborg Stifts Folkeblad og dækker politik i Viborg Kommune.

Et parti på bar bund

Da Niels Dueholm trak sig tirsdag, var det med ordene, at han ikke tror, uroen vil høre op. Nu er spørgsmålet, hvilken effekt sagen vil få for Socialdemokratiets valg i Viborg Kommune til november. 

Ifølge Rune Stubager er det svært at spå om, hvor meget sagen vil påvirke vælgerne i Viborg Kommune, da der stadig er fem måneder til valget. Det er også svært at bedømme, hvordan vælgerne ser på polemikken i partiet, men en ting er sikkert.

- Det er aldrig en god ide at skifte borgmesterkandidaten ud på det her tidspunkt, men det afhænger også af den nye kandidat. Hvor hurtigt kan man finde en ny og få skabt opmærksomhed omkring den? Er det en kandidat, der har samme kvaliteter?, siger Rune Stubager.

Anderledes klar i mælet er Anders Søndergaard. Han mener, at Socialdemokratiet får usædvanligt svært ved at overtage borgmesterposten ved et kommende valg.

- De har ikke en chance. Nu er det svært at forudsige, om Wilbek kan nå at ødelægge det for sig selv, men hvis han låser døren til borgmesterkontoret og holder sig for sig selv, burde det ikke kunne gå galt, siger han.

Journalisten mener sågar, at partiet får svært ved at finde en afløser for Niels Dueholm, da sædet som spidskandidat i partiet er meget varmt.

- Niels Dueholm trak sig, og Martin Sanderhoff blev kastet i puljen som afløser, men han har lige sagt til mig, at han ikke vil være borgmesterkandidat, som klimaet i partiet er lige nu. Det skal han ikke nyde noget af, så de er på bar bund lige nu, fortæller Andreas Søndergaard.

5:37
Her kan du se TV MIDTVESTs indslag fra tirsdag aften, hvor Niels Dueholm trak sig og fortalte, at han tror uroen i partiet vil fortsætte.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST


Problemerne er afgrænset til Viborg

Ifølge Rune Stubager er det netop den helt rette kandidat i den enkelte kommune, der afgør et kommunalvalg. Borgmesteren i Viborg, Ulrik Wilbek (V), har en stor plads i byen og trækker mange stemmer. I Herning har bykongen Lars Krarup (V) domineret kommunalvalget i snart 20 år. 

Valgforskeren tror derfor ikke, at den dårlige omtale af Socialdemokratiet i Viborg vil få den store effekt på de omkringliggende kommuner.

- Det vil være afgrænset til Viborg. Jeg tror ikke, det vil trække sig til vælgere i andre kommuner. Dér findes andre kandidater, som vælgerne har deres egen fidus til. Kommunalvalg er som regel båret af kandidaten, siger han.

Det er dog ikke kun i Viborg Kommune, at Socialdemokratiet har været i modvind. På landsplan har maj måned været hård mod regeringspartiet, hvor de i en meningsmåling er gået tilbage med 3,9 procentpoint, hvilket er det laveste niveau, partiet har været på under coronapandemien.

Sprækkerne i Socialdemokratiet synes at blive større, og selvom valgforskeren anerkender, at partiets nationale problemer kan smitte af på lokalpolitikken, så er han fortrøstningsfuld på deres vegne.

- Der findes det, vi kalder en national valgvind: Går et parti frem eller tilbage nationalt, gør partiet det også kommunalt. Generelt er det aldrig en god ide i et parti at være i strid med sig selv. 

- Men Socialdemokratiet har stået stærkt gennem hele corona, så jeg tror nok, at de skal komme igennem det her, selvom moderpartiet er i problemer. Kommunalpolitik og nationalpolitik trækker også i hver sin retning, så det er svært at sige præcis, hvilken effekt det vil få, siger Rune Stubager

Viborg har lidt over fem måneder til at få kørt en ny spidskandidat i stilling. Kommunalvalget finder sted den 16. november.