Sygeplejerske om lønkonflikt: - Faget er ikke attraktivt, med den lave løn vi har

1700 sygeplejersker står til at indstille arbejdet fra 21. maj, hvis ikke der landes en aftale med deres arbejdsgivere. Det kan påvirke planlagte operationer i massevis.

2:26
Fra 21. maj risikerer patienter på de midt og vestjyske sygehuse at få aflyst undersøgelser og operationer.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

I 17 år har Kickan Brorsbøl arbejdet som sygeplejerske på sygehuset i Viborg, hvor hun har hjulpet patienter med at få det bedre.

Der er mange af hendes slags på sygehusene i Region Midtjylland, og fra 21. maj har 1700 af dem varslet strejke. De vil nemlig have mere i løn.

- Vi mangler sygeplejersker, og faget er ikke attraktivt med den lave løn, vi har. Og hvis vi kunne få løftet lønnen i den her overenskomst, så ville vi løse sygeplejerproblemet i fremtiden. Så ville det blive et attraktivt fag at søge ind på igen, siger Kickan Brorsbøl til TV MIDTVEST.

Det er endnu ikke garanteret, at der bliver en konflikt, for de uenige parter kan nå at lande en aftale inden den 21. maj.

Og det er naturligvis ønskescenariet, men sker det ikke, vil 10 procent af Dansk Sygeplejeråds 80.000 medlemmer indstille arbejdet.

- Vi har prøvet det før. Der er ikke nogen af os, der ønsker at gå i strejke. Vi ønsker, at der kommer en løsning inden, for strejke er aldrig sjovt, siger Kickan Brorsbøl.

Konflikten vil blandt andet ramme nogle afdelinger med planlagt kirurgi, og det betyder, at tusindvis af patienter i landsdelen risikerer at få aflyst planlagte undersøgelser og operationer.

Og det er et ganske bevidst valg.

- Her kan vi tvinge arbejdsgiveren tilbage til forhandlingsbordet. Lamme sundhedsvæsnet godt og grundigt. Det skal kunne mærkes økonomisk, og det her er et område, der kan mærkes økonomisk for arbejdsgiveren, fordi på et tidspunkt, skal patienterne selvfølgelig behandles, siger Anja Laursen, der er formand for den midtjyske kreds ved Dansk Sygeplejeråd.

Ikke sidste gang

Et flertal af Dansk Sygeplejeråds medlemmer stemte nej til den nye overenskomstaftale, og de er derfor, at de nu varsler strejke.

Og flertallet for et nej overrasker ikke kredsformanden.

- Det er ikke første gang, at sygeplejersker stemmer nej til et overenskomstforlig, og jeg tror desværre heller ikke, at det er sidste gang, hvis der ikke kommer en ændring på den lønmæssige placering, sygeplejersker og radiografer har, siger Anja Laursen

Her i landsdelen kommer konflikten til at ramme dagkirurgien i Viborg, Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg, flere forskellige funktioner i Thisted samt Ortopædkirurgisk Sengeafsnit og Ambulatorium i Herning.

Hvis det altså kommer dertil.

- Jeg håber, at der kommer en løsning, inden strejken bliver en realitet, siger Kickan Brorsbøl