Små ændringer med stor effekt: Køkkenpersonale skar 24 procent af strømforbruget
Køkkenet på Regionshospitalet Viborg skåner miljøet for 10 tons CO2 om året med nogle få simple ændringer i hverdagen.
En lille smule omtanke kan gøre en stor forskel.
Sådan lyder konklusionen i køkkenet på Regionshospitalet Viborg, hvor det ved at ændre nogle få rutiner er lykkedes personalet at skære 24 procent af strømforbruget.
- Det er helt vildt. Jeg havde ikke troet, at vi kunne spare så meget. Jeg mente, at vi havde gjort det godt, hvis vi havde nået 10-15 procent, siger køkkenchef Tom Dessau.
De 24 procent svarer til, at miljøet bliver skånet for 10 tons CO2 om året, og det er helt simple ændringer i dagligdagen, der har æren.
I bund og grund handler en stor del af ændringen om at begrænse stand by-funktionerne på de mange strømslugende køkkenmaskiner.
For eksempel er der nu helt slukket for de store opvaskemaskiner, når de ikke er i brug. På samme måde bliver de madvogne, der tidligere stod tændt hele tiden, nu først tændt om morgenen.
- Det er måske en opgave, der tager et til to minutter. Og vi sparer 13 til 14 timers strøm på hver vogn, forklarer Tom Dessau.
Køkkenchefen er begejstret for, at personalet med det samme var med på ideen, og servicemedarbejder Nanna Christensen synes da også, at det har været en spændende udfordring.
- Det er motiverende, når man får et skulderklap for at være med til at spare noget energi og gøre en forskel på sin arbejdsplads. Det motiverer mig til at gøre noget ekstra. Før tænkte jeg ikke så meget over det, når jeg tændte maskinerne. Det gør jeg nu, siger hun.
Ud over at gøre noget godt for miljøet er der også en økonomisk gevinst ved indsatsen. Det lavere forbrug betyder, at køkkenet sparer 157.000 kroner om året.
Og andre virksomheder kan godt lade sig inspirere - også selv om de ikke er udstyret med store ovne og opvaskemaskiner, mener Tom Dessau.
- Jeg tænker, at der er et stort potentiale på rigtigt mange arbejdspladser, siger han.