Slut med ustabile leveringer: Dagblade bliver nu til morgenaviser

Fremover kan mange midt- og vestjyder læse deres lokale nyheder til morgenkaffen i stedet for eftermiddagskaffen.

2:46
Chefredaktør Lars Norup viser her den første udgave af Viborg Stifts Folkeblad som morgenavis.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Siden 1877 er Viborg Stifts Folkeblad udkommet om eftermiddagen, men det er slut nu. Mandag landede dagens papiravis i læsernes postkasser allerede fra morgenstunden. 

Og der er flere grunde til, at avisen har valgt at lave den ændring, forklarer chefredaktør Lars Norup.

- Den primære grund er at give vores læsere mulighed for at have hele dagen til at læse avisen.

- Og så får vi et professionelt budkorps, som lever af at distribuere aviser, og det skulle gerne hæve kvaliteten på vores leverancer, siger han.

Håbet er, at en avis tidligere på dagen kan hjælpe med at fastholde de læsere, der allerede har tegnet abonnement på de printede nyheder.

- Det er nok ikke nogen hemmelighed, at der har været lidt problemer med at have et stabilt budkorps til vores eftermiddagslevering, så jeg er ret sikker på, at abonnenterne bliver meget mere tilfredse med leveringen af avisen om morgenen, siger Lars Norup.

Ændringen er samtidig et forsøg på at levere aviserne mere miljørigtigt. Blandt andet bliver aviserne ikke længere pakket ind i plastik, og leveringen skal mange steder foregå med en el-scooter.

Ikke noget vidundermiddel til flere abonnenter

Den traditionelle avislæsning har været udfordret gennem en årrække, fordi digitale nyheder har overtaget en del af markedet. Mange dagblade er truet af et faldende antal betalende læsere, og det presser økonomien.

Men ifølge medieforsker Aske Kammer kan en tidligere levering af papiravisen være med til at holde på især de ældre læsere.

- De læsere, som har tid til at læse avisen om morgenen, får sandsynligvis en bedre oplevelse, fordi de får den tidligt og kan bruge hele dagen på avisen, siger forskeren, der er tilknyttet Roskilde Universitet.

Han tror dog ikke, at ændringen er et vidundermiddel, der vil få flere til at tegne et nyt abonnement.

- Jeg vil nok være skeptisk omkring, at det, at de bliver morgenaviser, også gør, at folk nu vil vælte ind for at begynde at købe avisen. Der tror jeg ikke, at det gør den store forskel, siger Aske Kammer.

Nye arbejdsgange skal sikre bedre artikler

Det er ikke kun læserne af Viborgs Stifts Folkeblad, der skal vænne sig til nye vaner, når avisen fremover bliver sendt ud fra trykken om morgenen. 

Journalisterne, der laver avisen, får også en ny og anderledes arbejdsdag, hvor deadline ligger om aftenen klokken 22.00 i stedet for midt på formiddagen.

Ifølge chefredaktør Lars Norup betyder det, at der kan være nogle sene historier om for eksempel sport, som ikke kan nå at komme med i avisen den følgende dag. Alligevel mener han, at ændringen kommer til at gøre en positiv forskel for både medarbejdere og læsere.

- Vi får mere gennemarbejdede artikler, end det egentlig har været muligt at lave, da deadline var klokken 10:30 om formiddagen. Fremover får vi ikke vores arbejdsdag delt op i to - når man går i gang med en artikel, så har man hele dagen til at lave den, siger han.