Rikke er tvunget i praktik langt fra sit hjem - nu overvejer hun at droppe ud

Det er tæt på umuligt for Rikke Niklassen at få hverdagen til at hænge sammen med den praktikplads, hun er blevet tildelt på sygeplejerskestudiet.

2:41
Rikke Niklassen har sygemeldt sig fra sit studie, fordi hun føler sig for presset over den lange transporttid til og fra sin praktikplads. Så i øjeblikket bruger hun sin tid i hestestalden.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Der var 10 forskellige praktiksteder på Rikke Niklassens ønskeliste til den sidste praktik på sygeplejerskestudiet. Holstebro var ikke et af dem.

Alligevel blev hun tildelt en plads på Center for Sundhed i Holstebro.

- Hverken økonomisk eller tidsmæssigt kan det hænge sammen for mig. Der er simpelthen ikke nok timer i døgnet til at kunne tjene penge, forberede sig til eksamen og overholde de krav, der er på studiet, siger Rikke Niklassen.

Hun bor lidt udenfor Viborg, og ifølge hendes egne beregninger vil det tage seks timer hver dag at nå frem og tilbage til hendes praktiksted med offentlig transport. Og hvis hun har aftenvagter, kan hun ikke komme hjem før næste dag.

- Jeg har en lånebil lige nu, men jeg ved ikke, hvor længe jeg har den, og om jeg har råd til at beholde den i de 10 uger, jeg skal være derude, siger hun.

Derfor overvejer Rikke Niklassen nu at droppe ud af studiet - kort før det ellers var færdiggjort.

- Hvis der ikke sker drastiske ændringer, eller jeg kan blive flyttet til et nyt sted, så kan jeg ikke se, hvordan jeg skal kunne komme igennem de her 10 uger.

En del af en aftale med regionen

Hun har ikke lyst til at udskyde praktikken og håbe på et bedre tilbud næste gang. Og hos Dansk Sygeplejeråd ærgrer det, at logistiske udfordringer risikerer at stå i vejen for sygeplejersker in spe.

- Vi ved, at der på nuværende tidspunkt mangler 5000 sygeplejersker, så alle parter har altså interesse i at finde nogle gode, fleksible løsninger, som passer både den studerende og uddannelsesstedet, siger Anja Laursen, der er formand i kreds Midtjylland.

Til daglig studerer Rikke Niklassen på VIA University College i Viborg. Og selvom det er uheldigt, så er skolen bundet af en aftale, fortæller Maria Dyrberg Rasmussen, der er dekan på sygeplejerskeuddannelsen.

- I 2018 blev der lavet en regional samarbejdsaftale, hvor man fordeler de studerende ud på regionens kommuner til at tage deres praktik derude. Man ser på, hvor der er kapacitet og vejlederkræfter, og så fordeler man de studerende, så de får den bedst mulige vejledning derude, siger hun.

Maria Dyrberg Rasmussen er dekan på sygeplejerskeuddannelsen på VIA University College.
Maria Dyrberg Rasmussen er dekan på sygeplejerskeuddannelsen på VIA University College.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Har sygemeldt sig fra studie

Elever, der har lang transport til deres praktiksted, får en kørselsgodtgørelse, forklarer dekanen. Og så opfordrer skolen til, at de studerende enten bytter internt eller prøver at finde en løsning med deres praktiksted selv.

- Vi prøver at være i meget tæt dialog med de studerende, som oplever, at de har trukket et uheldigt praktiksted, som er svært for dem at forene med et privatliv. I stort set alle tilfælde finder vi nogle løsninger, som kan være i orden for både den studerende og for praktikstedet, siger Maria Dyrberg Rasmussen.

Rikke Niklassen forklarer, at hun har forsøgt både at bytte og lave løsninger med praktikstedet.

Men der er ikke ligefrem rift om praktikpladsen i Holstebro, og de ansvarlige på praktikstedet kan kun hjælpe hende ved at samle hendes timer og give hende ekstralange arbejdsdage tre af ugens dage hver anden uge.

- Men det er også hårdt som studerende at skulle være på i 10 timer og så have den lange transport hjem og så være studieaktiv derhjemme også. Det ville spare mig en dags kørsel hver anden uge. Så det er bedre end ingenting, men det fungerer stadig ikke, siger Rikke Niklassen.

I øjeblikket betyder situationen, at Rikke Niklassen er sygemeldt fra sit studie.

- I den her uge havde jeg simpelthen brug for lige at koble af og finde mig selv igen. Det er simpelthen stressende at være derude lige nu.