René er dørmand: Nu laver han særligt værk til sin hjemby

Fotografen René Roalf har i årevis været fascineret af flotte døre. Nu vil han lave en plakat fuld af elegante Viborg-døre.

René Roalf har en kæmpe samling af dørfotografier
René Roalf har en kæmpe samling af dørfotografier
Foto: René Roalf, collage, Claus Klok, TV MIDTVEST

Som han selv formulerer det, kan interessen sammenlignes med at gå i en have og se på blomster. 

Det, der fanger René Roalfs øje, er måske bare et knapt så udbredt prydsfænomen. Det er til trods for, at vi alle møder dem hver eneste dag. 

- Jeg har bare altid været fascineret af døre. Det er måske lidt i den nørdede afdeling, men jeg har en kæmpe samling af dør-fotografier, og man møder smukke døre i alle byer med lidt historie og lidt alder på bagen, siger René Roalf.

61-årige René Roalf er fotograf. Han har i årevis taget billeder i forbindelse med rejser, og uanset hvor han har bevæget sig, er særlige døre altid røget ind foran linsen. 

- Det er æstetik. Døre kan have masser af detaljer og finesser, og selv gamle og forfaldne døre kan sagtens være interessante og smukke, siger fotografen. 

Dør om dør

René Roalf har tidligere haft gode erfaringer med at samle forskellige dørbilleder og sætte dem på plakater. 

- Man kan få skabt et spændende spil dørene imellem, når man sætter flere op sammen. Det er sådan set der, det bliver rigtig sjovt, siger han.  

Selvom han er dørmand ind til benet og har lavet plakater fra flere ekstotiske byer verden rundt, har han sjovt nok aldrig rigtig undersøgt den by, han selv bor i. 

- Så slog det mig, at jeg måske skulle prøve lige at undersøge min egen baghave, og så kunne jeg jo hurtigt konstatere, at Viborg er ligeså varieret, sjovt, fantastisk og indimellem grimt som alle andre steder. Så hvorfor ikke lave en plakat herfra, siger han. 

Derfor har han en periode ledt efter døre med potentiale til at figurere på en Viborg-dør-plakat. Han fremhæver blandt andet døren ind til Viborg Domkirke. 

- Det kræver noget håndværksmæssig finesse, hvis de skal i betragtning. Nye hvide døre er der jo ikke meget spræl og liv i, siger René Roalf. 

René Roalf fremhæver blandt andet døren ind til Viborg Domkirke
René Roalf fremhæver blandt andet døren ind til Viborg Domkirke
Foto: René Roalf

Bestilling helt fra Australien

For at få inspiration til sin plakat, rakte René Roalf også ud til viborgenserne i Facebook-gruppen Vores Viborg og efterspurgte tips til spændende døre. 

- Der kom overvælde respons. Der var masser af folk, der bød ind med idéer, så det endte med at blive en kæmpe hjælp for projektet, siger han. 

Sammen med idéerne mødte René Roalf også interesse for at få fingre i plakaten, når den er færdig. Der har endda været henvendelse helt fra den anden side af Jorden. 

- Jeg blev kontaktet af en viborgenser, der i dag bor i Australien. Han ville gerne have en tilsendt, siger René Roalf. 

Nogenlunde sådan her kommer plakaten til at tage sig ud
Nogenlunde sådan her kommer plakaten til at tage sig ud
Foto: René Roalf

Plakaten skulle være færdig omkring 1. december, men hobbyen bliver René Roalf ved med at have.  

Fotografen er da heller ikke sen til at opfordre andre til at få øjnene op for de lukkede døre. Interessen er ganske gratis. 

- Det er et spørgsmål om at tage frakken på, binde skoene og komme afsted - ud af døren.