Rekordmange søger julehjælp: - Jeg håber på det bedste, siger ansøger

Dansk Folkehjælp har aldrig haft så mange, der har bedt om økonomisk hjælp i julen.

For mange enlige er det ikke sikkert, der kommer gaver under træet. I år er der rekordmange ansøgere til Dansk Folkehjælps julehjælp.
For mange enlige er det ikke sikkert, der kommer gaver under træet. I år er der rekordmange ansøgere til Dansk Folkehjælps julehjælp.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

- Alt.

Svaret er kort og præcist, hvis man spørger Rikke Kirkemann om, hvad det vil betyde for hende at få julehjælp.

Den 48-årige førtidspensionist er enlig forsøger, og hendes datter fylder år i december.

Så hvis der skal være penge til fødselsdagsgave og julegave, er der brug for en økonomisk håndsrækning.

Rekord igen, igen

Sidste år var Rikke Kirkemann heldig at få hjælp fra Dansk Folkehjælp. 

Nu håber hun at kunne få det igen i år. Og det er hun langt fra ene om.

Rikke Kirkemann er nemlig en af de i alt 18.796, der i år har bedt Dansk Folkehjælp om at sikre dem en værdig jul.

Peder Thorning fra Dansk Folkehjælp håber, at der politisk bliver gjort noget for at hjælpe de økonomisk trængte.
Peder Thorning fra Dansk Folkehjælp håber, at der politisk bliver gjort noget for at hjælpe de økonomisk trængte.
Foto: Pressefoto

18.796 ansøgere er rundt regnet 2000 flere på landsplan end sidste år. Og sidste år var endda rekordår. Det var året før også.

- Det er desværre tredje år i træk, at vi slår rekorden markant. Der var en vis stabilisering på vej, men nu stiger det igen, siger Peder Thorning, som er konstitueret generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.

Dansk Folkehjælp giver julehjælp til enlige forsørgere på overførselsindkomst og skal i december til at vurdere, hvor mange ansøgere der lever op til kravene.

I Bjerringbro håber Rikke på, at hun også i år kan få gavn af Dansk Folkehjælps julehjælp, der byder på gavekort til mad og gaver.

Hendes dagligdag præges af, hun bliver nødt til at spare. I fem år var hun på sygedagpenge med smerter.

1. oktober blev hun så tilkendt førtidspension.

Skærer ned på mad og medicin

Tidligere har hun været buschauffør, men nervesmerter, en diskusprolaps og slidgigt har nu gjort hende ude af stand til at arbejde.

Nu er hun nødt til at vælge, hvilke regninger hun betaler. Astma-medicin og smertestillende er der heller ikke altid råd til. 

Maden er der også blevet skåret ned på.

- Vi får da varm mad hver dag. Jeg spiser morgenmad og aftensmad, men jeg spiser ikke frokost, for det er der ikke penge til. Det gjorde jeg jo førhen. Det er mere vigtigt, at min datter får madpakke med i skolen, siger Rikke Kirkemann.

Rigtig hårdt økonomisk

Hvis medicinen mangler, kan det give åndedrætsbesvær og så store smerter, Rikke Kirkemann ikke rigtig kan holde ud at være nogen steder.

De problemer løser julehjælpen ikke som sådan. Men når december er ovre kan hun se frem til 20. januar. 

Det er her, børnepengene kommer. Og så bliver det en måned, hvor der er råd til lidt mere, end der plejer at være på førtidspension.

- Når man er på overførselsindkomst, stiger priserne, men vores udbetaling gør ikke rigtig. Det er hårdt at få til at løbe rundt økonomisk, siger hun.

Når økonomien fylder for Rikke Kirkemann, er hun intet særtilfælde. Dansk Folkehjælp har for første gang spurgt ansøgerne til julehjælp om deres trivsel.

Næsten alle ansøgere – 94 procent – oplever stress. Og 84 procent oplever, livskvaliteten i år er dårligere end sidste år.

- Det er nogle meget markante svar. Det er bekymrende. Et nyt folketing og en ny regering må se på, om man kan forbedre vilkårene.

- For sådan nogle almindelige lønmodtagere er købekraften tilbage til niveauet fra 2019, men for en person på overførselsindkomst er købekraften bombet tilbage til 2007. Derfor er det ikke så sært, flere bliver presset økonomisk op mod sådan en højtid, siger Peder Thorning fra Dansk Folkehjælp. 

I Bjerringbro håber Rikke Kirkemann bare på, julehjælpen lander i år.

- Jeg håber på det bedste og frygter det værste, siger hun.