Regnen ødelægger markerne: - Jeg frygter det værste

Hos en af landets største producenter af rodfrugter betyder den konstante regn, at tidsplanen for såningen af gulerødder skrider.

2:02
I Bjerringbro drømmer de om tørvejr over en længere periode - noget de ikke har oplevet længe.
Foto: Kasper Lindeborg Østergaard, TV MIDTVEST

Regn, regn og atter regn. 

På en smattet mark udenfor Bjerringbro står Peter Vestergaard. Han tjekker vejrudsigten dagligt, men det sidste lange stykke tid har der ikke været meget at glæde sig over, når han har kigget.

Rodfrugtsproducenten Danroots, der ligger i Bjerringbro, har på nuværende tidspunkt sået 10 procent af deres samlede areal. De 10 procent er de isoleret set tilfredse med, men farten skal sættes op. Gerne hurtigst muligt.

- Vi skal til og i gang med at have sået noget mere nu. Vi ville gerne have haft sået de næste hold af gulerødder inden påske, og det har vi altså ikke fået gjort endnu på grund af vejret, fortæller Peter Vestergaard, der er medejer af Danroots.

Såfremt firmaet ikke kommer i mål med at få rodfrugterne i jorden til tiden, kan det også påvirke forsyningskæden henover sommeren. Her vil lande som Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Portugal kunne få færre gulerødder på hylderne, hvis ikke vejret snart ændrer sig til det bedre.

- Vi kan slet ikke køre på markerne med vores maskiner endnu. Der går i hvert fald en uge eller to, inden vi overhovedet kan noget, der ligner at færdes herude, siger medejeren.

Det er dog ikke noget, Peter Vestergaard skal sætte næsen for langt op efter. Vejrprognoserne viser nemlig, at der den kommende uge kommer flere dage med regn, og det vil dermed betyde, at Danroots ikke kan komme videre.

Frygten for sommeren fylder

Klimaforandringer er efterhånden svære at benægte, ligesom vejret i Danmark bliver mere og mere ekstremt. Det mærker den bjerringbrogensiske producent også - og de kigger med bange anelser frem mod sommeren.

- Jeg frygter det værste. Nu har vi fået rigtig meget nedbør, så slår det om, og så får vi en rigtig tør sommer. Og det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi skal også bruge vand for at vores afgrøder kan gro. Så jeg frygter, at det slår om fra den ene yderlighed til den anden. Det vil være det værste, der kan ske, fortæller Peter Vestergaard.

Selvom han forsøger at forholde sig positiv omkring vejret, begynder det alligevel at sætte sine spor i humøret hos medejeren hos Danroots.

- Jeg synes det (regnvejret, red.) er ved at være nok. Vi har jo ikke haft noget ordentligt vejr de sidste tre måneder, så det er ved at være rigtig træls, slutter han af, mens han fremtvinger et lille smil.