Nyt forsøg giver større tryghed: Jørgen holder styr på sit hjerte via fingerspidserne

20 patienter fra Viborg og Skive er med i et forsøg, hvor de kan sende informationer om hjerterytme og blodtryk direkte til sygehuset.

Jørgen Aggerholm lider af den kroniske sygdom atrieflimren.
Jørgen Aggerholm lider af den kroniske sygdom atrieflimren.
Foto: Mogens Lyngsø

71-årige Jørgen Aggerholm fra Skive lider af den kroniske sygdom atrieflimren.

Det er flimmer i hjertets forkammer.

Sammen med omkring 20 andre hjertepatienter fra Viborg og Skive-området er han lige nu med i et forsøg, der gør det muligt for patienter at blive vejledt om sygdommen i deres eget hjem.

Helt konkret kan patienterne for eksempel måle deres hjerterytme ved at lægge fingerspidserne på et lille apparat og sende informationerne til en sygeplejerske.

Det er også muligt at få en videosamtale med en sygeplejerske, når der er noget, patienten er i tvivl om. 

- Det er en fantastisk tryghed. Jeg troede, det var meget mere besværligt, men det er bare en ganske almindelig tablet, som vi alle sammen har. Der er ikke noget hokus pokus i det, fortæller Jørgen Aggerholm.

Troede han fik en blodprop

Det er snart 40 år siden, at Jørgen Aggerholm fik konstateret forhøjet kolesterol. For seks år siden fik han foretaget en dobbelt bypass, og det var i den forbindelse, han fik den kroniske sygdom atrie-flimren.

Han fortæller, at han får anfald, der føles meget voldsomme, selvom de ikke er farlige.

- Så længe jeg tager min blodfortyndende medicin, kan jeg ikke dø af det, men det kan godt føles sådan. Første gang troede jeg, at det var en blodprop. Det gør ondt, og det er som om, at hjertet er ved at hoppe ud. Det pumper voldsomt, siger Jørgen Aggerholm.

Netop fordi anfaldene ikke er farlige, er muligheden for at være i kontakt med sygehuset hjemmefra, et rigtig godt redskab.

Sådan ser det ud, når Jørgen Aggerholm laver en måling af sin hjerterytme hjemmefra. 
Sådan ser det ud, når Jørgen Aggerholm laver en måling af sin hjerterytme hjemmefra. 
Foto: Mogens Lyngsø

Det fortæller Helle Mark Mogensen, der er sygeplejerske på Regionshospitalet Viborg

- Det kan nogle gange hjælpe bare at tale med nogen fra sygehuset, så de føler sig trygge. Jeg kan støtte patienten gennem anfaldet, og det kan være en stor hjælp, fordi anfaldene kan føles meget farlige, selvom de ikke er det, siger hun.

Færre indlæggelser og større tryghed

Derudover giver det også Helle Mark Mogensen flere informationer, som kan være en stor hjælp i hendes arbejde.

- Det gør det nemmere for mig at vurdere, om det skulle være nødvendigt at bede patienten om at komme ind til yderligere undersøgelser, fortæller hun.

Udover et måleapparat, der giver patienten mulighed for at sende informationer om hjerterytme og blodtryk ind til hospitalet, har patienterne også adgang til en masse informationer om sygdommen.

Patienterne i forsøget kan også tale med en sygeplejerske over video. 
Patienterne i forsøget kan også tale med en sygeplejerske over video. 
Foto: Mogens Lyngsø

De foreløbige erfaringer er, at patienterne er rigtig glade for tilbuddet. Det fortæller Dorthe Svenstrup Møller, der er overlæge på Regionshospitalet Viborg

- De oplever det som en livline, og vi er rigtig glade for, at det giver patienterne tryghed. Det skaber en kortere afstand mellem patient og sygehus, samtidig med at det sikrer færre sygehuskontakter og akutte indlæggelser, siger hun. 

Omkring 130.000 danskere har den samme type hjerteflimmer som Jørgen Aggerholm.

Det er Regionshospitalet Viborg, der som det første sted i landet, kører forsøget, der er en del af projektet 'Fremtidens Patient'. 

På sigt er det håbet, at det kan blive bredt ud til flere kommuner. 

2:03