Nyt fængsel kan komme til at mangle betjente

Hvis der skal være ansatte nok til det nye fængsel i Viborg, skal fængslerne finde en måde at fastholde medarbejdere på, lyder det fra fagforening.

20161017-083523-L-2151x1382ma
Foto: Erik Luntang/Nordfoto-Nordfoto/Ritzau Scanpix

Et nyt fængsel med plads til 400 indsatte skal stå klar i Viborg i 2030.

Inden det første spadestik er taget, frygter flere fagforeninger nu, at man vil få problemer med at rekruttere medarbejdere nok til fylde fængselsgangene ud.

Mette Frets er næstformand i Fængselsforbundet, og hun peger på, at problemet er, at fastholde de ansatte der allerede er, og at det vil blive svært, hvis ikke man finder en løsning.

En vurdering justitsminister Peter Hummelgaard er enig i.

- For at vi kan tage alle pladserne i brug, så skal vi have rekrutteret flere fængselsbetjente, forklarer han til TV 2 NEWS.

Flere penge på vej til betjente

Flere penge i lønposen til fængselsbetjentene er en del af løsningen, siger justitsministeren.

- Vi har gennemført et målrettet lønløft til blandt andet fængselsbetjente. De kommer til at mærke en klækkelig lønforhøjelse på deres lønseddel i løbet af foråret, fordi vi gerne vil tiltrække nogle flere og fastholde dem, vi har i forvejen, forklarer ministeren, til TV 2 NEWS.

Derudover påpeger justitsministeren, at der bliver justeret flere steder for at forbedre arbejdsmiljøet. Det er nemlig blevet værre de seneste år - blandt andet fordi flere bandekriminelle i fængslerne har gjort tonen og arbejdsmiljøet hårdere.

Tror du, det her lønløft er nok til at sikre, at I kan tiltrække det nødvendige antal medarbejdere?

- Det vil i hvert fald være et væsentligt bidrag. Jeg bilder ikke mig selv ind, at det gør forskellen alene, men det skal ses i tillæg til mange af de andre ting, vi har gjort, for at rekruttere flere fængselsbetjente og mest af alt også at fastholde de dygtige fængselsbetjente, transportbetjente og værkmestre, som vi har i forvejen, siger Peter Hummelgaard.

En af de helt store udfordringer er netop at holde på de nuværende fængselsbetjente, så de ikke forlader jobbet de kommende år, lyder det fra Fængselsforbundet.

- Hvis vi knækker koden i forbindelse med fastholdelse nu, så er vi om seks år længere end vi er i dag, siger Mette Frets til TV 2 NEWS.

Derudover fortæller justitsministeren, at man vil få løn under uddannelsen til fængselsbetjent. Håbet er, at det også kan får flere til at vælge et job som fængselsbetjent.

Planerne om et nyt fængsel blev præsenteret fredag. 

Viborg Kommune oplyser, at to placeringer er i spil. Den ene er øst for Møldrup mellem Skivevej og Hobrovej. Den anden er syd for Firehuse mellem Karup og Frederiks.

Den endelige placering af fængslet bliver afgjort efter en høring.