Motorvej splitter vælgerne: Natur og støj er vigtigere end transporttid, siger borgmesterkandidat

Viborg har ingen motorvej, men det bliver der lavet om på om fem år. Det er bare langt fra alle vælgere, som er lige begejstrede.

Lige nu er flere muligheder til motorvejens forløb på tegnebrættet. Men uanset er vælgerne ikke enige om, hvorvidt en motorvej overhovedet er en god idé.
Lige nu er flere muligheder til motorvejens forløb på tegnebrættet. Men uanset er vælgerne ikke enige om, hvorvidt en motorvej overhovedet er en god idé.
Foto: TV MIDTVEST

Når man spørger vælgerne i Viborg om den kommende motorvej, er der hverken stor jubel eller sortsyn. Viborgenserne er splittede, når de skal svare på, om kommunen skal bakke op om Folketingets valg af motorvej mellem Løvel og Klode Mølle.

Hver anden vælger er for. Hver fjerde er imod, og den sidste fjerdedel er enten i tvivl eller hverken for eller imod. Det viser en meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Viborg Stifts Folkeblad og TV MIDTVEST.

- Rigtig mange har en bekymring for, hvad den motorvej vil betyde for vores natur, lokalsamfund og støj. Den frygt deler jeg sådan set, og derfor er jeg også meget spændt på at se, hvilke løsninger der kommer frem. Vi skal gøre, alt hvad vi kan for at begrænse de gener, der kan være, siger Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Mads Panny.

Mange forskellige hensyn

Enigheden mellem vælgerne bliver ikke ligefrem større, hvis man dykker ned i det socialdemokratiske vælgerhav.

På mange måder spejler Socialdemokratiets vælgere den generelle stemning: 51 procent er for, 30 er imod. Generelt er tallet 49 procent for og 24 imod.

- Vi skal være meget bevidst om, at der er mange hensyn både til erhvervsliv, beboere, lokalsamfund og natur, siger Mads Panny.

Uenigheden kan slet og ret også skyldes, at der har været andre bud på at udvide vejnettet omkring Viborg.

Venter gerne på motorvej

For hvis man bare kunne udvide Vejlevej med en motortrafikvej og så få opgraderet Rute 26 til Aarhus noget hurtigere, end der nu er lagt op til, ville nogle vælgere måske foretrække det. Lige nu skal man vente til 2026 på en motorvejsstrækning på 40 kilometer.

Den tankegang borgmesterkandidaten godt forstå. Men han er villig til at vente på den bedste løsning.

- En motorvej er den bedste løsning, men det andet havde også været fint, siger han.

A
261339-1f0f7566.jpeg
Mads Panny
Socialdemokratiet
Se profilside

Panny: Natur og støj vigtigst

I sidste ende er det staten, der skal bestemme helt præcist, hvor motorvejen skal anlægges. Men først skal der laves en VVM-undersøgelse. Når den ligger klar, vil kommunen forholde sig til den anbefaling af, hvor vejen skal gå.

Mads Panny håber, de borgerlige partier, som har de mest motorvejs-glade vælgere, vil være med til at prioritere hensynet til natur, lokalsamfund og støj.

- Vi skal forhåbentlig blive enige om, at det vægter højere end om en virksomhed har to minutters kortere transporttid til Vejle, siger Mads Panny.