Landsholdet og Viborg jubler sammen: - Det er en fantastisk aftale

Der blev stillet spørgsmålstegn til aftalen fra mange kanter, men fem år efter kan DBU og Viborg Kommune kalde det for en succes.

Samarbejdet mellem DBU og Viborg Kommune går over al forventning.
Samarbejdet mellem DBU og Viborg Kommune går over al forventning.
Foto: Scanpix Ritzau

Kvindelandsholdet i fodbold og Viborg Kommune er det, man kan kalde et godt match. Faktisk et rigtig godt match. For siden samarbejdet startede for fem år siden, er det kun gået fremad for de to parter.

Fodboldkvinderne vandt sølv til EM i 2017, og Viborg Kommune får omtale som aldrig før, fordi kvindelandsholdet spiller sine landskampe i Viborg.

Det er noget, der har skabt stor glæde for Lars Stentoft, der er direktør for Kultur og Udvikling i Viborg Kommune.

- Det er en fantastisk aftale. Da vi indgik den første gang, tror jeg, at alle andre tænkte: ”Hvorfor vil de det? Hvorfor vil de dog samarbejde med kvindelandsholdet? Hvem kender til det?” Så gik der fire kampe, og vi skulle lave en ny aftale. Derefter var der 21 kommuner, der gerne ville have aftalen. Et år efter spillede kvinderne Europamesterskab i Holland og vandt sølv, og så tror jeg, at alle kommuner ville give hvad som helst for at få den aftale. Så det er virkelig en aftale, vi er glade for, siger han.

Viborg danner igen torsdag aften ramme for Pernille Harder, Nadia Nadim og de andre danske landsholdsspillere, når Danmark møder Malta i EM-kvalifikationen. Det er en kamp, der kan ses på DR 1 fra klokken 18.00.

Spillerne mærker det tydeligt

Det danske kvindelandshold har flere stjerner, der gør sig i store klubber. En af dem, der går forrest, er anfører Pernille Harder.

Hun mener, at der er sket utrolig meget i og omkring kvindefodbold i de senere år, og i den sammenhæng er hjemmebanen i Viborg og samarbejdet mellem DBU og Viborg Kommune ingen undtagelse.

- Vi kan jo tydeligt mærke det, når vi spiller kampe hvor mange der sidder på lægterne. Siden de første kampe i Viborg til nu. Vi har haft en del kampe, hvor det næsten har været helt fuldt. Det er fantastisk for os spillere at mærke, og jeg tror også, at det er fedt for tilskuerne. Det her sammenhold vi får mellem spillerne og fansene, det, synes jeg, er rigtig fedt, den udvikling der har været, siger Pernille Harder.

Mens Pernille Harder lægger vægt på den opbakning, som hun og resten af kvindelandsholdet har fået i Viborg, så har Lars Stentoft flere områder, hvor Viborg Kommune har fået meget ud af samarbejdet.

- Der er tre ting. Vi har fået noget ud af det økonomisk. Det koster lidt at afvikle sådan en kamp. Men når vi får analyseret, hvad vi får ud af det, så er det jo 10-15 gange, vi får det hele tilbage rent økonomisk. For det andet er det lige så vigtigt, at viborgenserne er stolte af, at vi har nationalstadion. Det tredje er, at de lokale fodboldklubber har rigtig meget glæde af, at en gang imellem dukker der lige et halvt landshold op til træning. Det gør jo bare, at man er mere motiveret for at spille, når man er 13-årig pige her i Viborg Kommune, siger Lars Stentoft.

Fremtiden er lys

Aftalen mellem Viborg Kommune og DBU fortsætter frem til 2021. Herefter håber Lars Stentoft, at aftalen bliver forlænget, så både kvindelandsholdet og Viborg Kommune kan fortsætte de lovende takter.

- Det, vi kan se, er, at DBU satser voldsomt. UEFA satser voldsomt. De store klubber begynder efterhånden at satse på kvindehold. Så vi tror på, at der kun er en vej – og det er opad for kvindefodbolden. Både her i Viborg Kommune, Danmark og resten af verden, siger han.

Det er noget, som Pernille Harder, der spiller professionelt i tyske Wolfsburg, er enig i.

- De unge piger skal være rigtig glade for fremtiden. Jeg kan godt love dem, at der kommer til at ske rigtig meget. Hvis man ser fem år ud i fremtiden, så tror jeg, at der er sket endnu mere end de sidste fem år. 

2:23
Lige nu spiller Kvindelandsholdet i fodbold kamp på hjemmebanen i Viborg. I 5 år har landsholdet nu arbejdet sammen med kommunen - og siden da er det kun gået en vej for kvindefodbolden.Og det fryder de sig over på kommunekontoret.