Landmand forærer kartofler væk gratis – ellers drukner de

Kartoffelmarkerne er så våde, at det er svært for landmændene at få de sidste knolde op af jorden. Derfor giver en landmand fra Vorning nu sine kartofler væk gratis.

Til foråret skal Allan Richard Wieck-Hansen så byg på sin jord. Derfor vil han gerne have fjernet så mange kartofler som muligt.
Til foråret skal Allan Richard Wieck-Hansen så byg på sin jord. Derfor vil han gerne have fjernet så mange kartofler som muligt.
Foto: Allan Richard Wieck-Hansen

Har du planer om lidt kartoffelsuppe, flødekartofler eller andet, der er lavet på den knoldede rodfrugt, så får du her en oplagt mulighed for at lave det nærmest gratis. 

En landmand fra Vorning øst for Viborg giver nemlig kartofler væk - man skal bare selv grave dem op.

- Kartoflerne er gratis, for alternativet er, at de bare går til spilde. Marken er så våd, at de rådner, hvis de ikke snart kommer op af jorden, siger landmand Allan Richard Wieck-Hansen.

Han ejer jorden, men forpagter den ud til Knud Kristensen Møldrup Kartoffel Export, som dyrker kartofler. De har opgivet at få dem op af jorden, da det ikke er muligt at køre med maskiner på marken, som er for våd og mudret.

Men kartoflerne skal helst op af jorden alligevel.

- Til foråret skal jeg så byg på marken. Og hvis der ligger alt for mange kartofler tilbage, så risikerer jeg, at jeg skal bøvle med dem, hvis de begynder at spire, siger Allan Richard Wieck-Hansen.


Det er den lokale ildsjæl, Malene Raaberg Mifan, der har fundet på, at man kunne give kartoflerne væk. 

Hun kalder sig selv for Madam Skrald og har mange års erfaring med stop-madspilds-kampagner. Egentlig beskæftiger hun sig ikke så meget med det mere, men som nabo til kartoffelmarken kriblede det alligevel i hende.

- Når man står og kigger på alt det, der skal gå til spilde, så sker der et eller andet i mit hoved. Nu håber jeg egentlig bare, det kan sprede bølger i vandet, siger hun og henviser til alle de marker, der har samme skæbne som kartoffelmarken i Vorning.

- Hvis der går noget galt i en høst, så kunne man oprette en portal, hvor bønderne kan gå ind og sige: ”Kom her og tag grøntsagerne,” så de lander på et bord. Det ville alligevel gå til spilde, siger hun.

Skulle have været brugt til chips

I første omgang er Allan Richard Wieck-Hansen i hvert fald klar til at tilbyde sine kartofler, for de fejler ikke spor. Sorten er Hermes og skulle have været brugt til chips i udlandet.

- Malene synes, det var ærgerligt, at de skulle gå til spilde, når nu der var brugt arbejdstid og diesel på at passe markerne. Og jeg vil gerne hjælpe andre. Som landmand kan man godt nogle gange føle sig lidt udskældt, så det her er en oplagt mulighed for at gøre noget, som både gør mig selv og andre godt, siger han.

Og der er tilsyneladende mange, der ikke er bange for at få lidt jord under neglene. Indtil videre er der flere end hundrede kommentarer på hans opslag på Facebook.

Har du også fået lyst til at grave lidt gratis mad op af jorden, kan du finde marken på modsatte side af vejen ved Vorningvej 108, 8830 Tjele.