Kun halvdelen klarer sessionstesten

Alt for mange unge er uegnede til Forsvaret, mener Forsvarets ledende rekrutteringslæge.

Knap 40.000 unge mænd bliver årligt indkaldt til session, men kun knap halvdelen klarer Forsvarets adgangstest. Det er bekymrende, mener Svend Astrup, der er ledende sessionslæge ved Forsvarets Rekrutteringscenter i Herning.

Her oplevede de i 2014, at 45 procent af de midtjyske værnepligtige ikke levede op til Forsvarets helbredsmæssige og mentale krav.

Allergi, psyke og fysik

Det høje frafald skyldes ifølge Svend Astrup, at flere unge i dag lider af allergi, mens lægerne er blevet dygtigere til at spotte unge med psykiske problemer. Men også de unges fysik er afgørende:

- Der er en stor gruppe unge mennesker, der sværger til computeren og derfor har dårlig fysik. Det hænger også nogle gange sammen med deres kropsbygning - de får forholdsvis for meget fedt i forhold til muskelmassen. Det er en meget uheldig udvikling, forklarer sessionslægen.

Stigning på otte procent

Antallet af uegnede er siden 2009 steget med otte procent, og selvom Svend Astrup vurderer, at udviklingen nu er ved at flade ud, mener han, at der er grund til bekymring.

- Der er da nogle advarselslamper, der lyser. Vi skal nok til at være mere opmærksomme på vores fysiske formåen. Så for beslutningstagerne i sundhedsvæsenet, synes jeg, at der ligger nogle signaler, lyder det.

Mens det på Rekrutteringscenteret i Herning er 45 procent, der bliver afvist, er det på landsplan 46 procent, der bliver erklæret uegnet. De unge midt- og vestjyder klarer sig altså trods alt en smule bedre end landsgennemsnittet.

Stigende interesse for Forsvaret

De seneste år er interessen for at aftjene værnepligt steget. Derfor klarer Forsvaret sig fint, selvom knap halvdelen af de unge mennesker falder fra ved sessionen.

- For Forsvaret er det ikke problematisk, for der er overhovedet ingen problemer med at rekruttere nok egnede unge mennesker, forklarer Svend Astrup, der dog påpeger, at det for befolkningens generelle sundhed kan vidne om klare problemer.

18-årige Frederik Nielsen er en af de mange unge midt- og vestjyder, der håber at få lov til at aftjene værnepligt i Forsvaret. Viborgenseren frygter dog de helbredsmæssige test, da hans syn er korrigeret med stærke briller.

Se med, når TV MIDTVEST tager med Frederik Nielsen til session - og bliver klogere på Forsvarets helbreds- og mentale test. Det er i vores nyhedsudsendelse kl. 19:30.