Kinesisk militær var inviteret på besøg hos Danmarks største militærbase

Kinesiske militærfolk er blevet budt velkommen hos flere militære anlæg i Jylland.

De kinesiske forsvarsattachéer har besøgt Flyvestation Karup, der har kontorer fra flere grene af Forsvaret.
De kinesiske forsvarsattachéer har besøgt Flyvestation Karup, der har kontorer fra flere grene af Forsvaret.
Foto/Grafik: Rigmor Sams, TV MIDTVEST og Forsvaret

Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet.

Flyvestation Karup og dens 3500 ansatte rummer mange grene af det danske forsvar, som repræsentanter for det kinesiske styre nu er blevet klogere på.

Det fremgår af programmet for besøget i september, som TV MIDTVEST har fået aktindsigt i.

Her besøgte to kinesiske forsvarsattachéer - sammen med en række andre militære diplomater - den midtjyske militærbase, der er landets største militære arbejdsplads.

- De kinesiske repræsentanter har givetvis været glade for at komme helt tæt på, siger Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa.

Flyvestation Karup er blandt andet hjemsted for MH-60R Seahawk, der er Flyvevåbnets nyeste helikopter
Flyvestation Karup er blandt andet hjemsted for MH-60R Seahawk, der er Flyvevåbnets nyeste helikopter
Foto: Henrik Kastenskov / Forsvaret

Besøget strakte sig ifølge invitationen over syv timer og indeholdt besøg hos Hærens, Søværnets, Flyvevåbnets, Operationsstabens og Udviklings- og Planlægningsstabens kontorer i Karup.

Dagen efter var de kinesiske militærfolk sammen med de øvrige militærdiplomater i Holstebro blandt andet med til en gennemgang af Forsvarets Leopard 2-kampvogne.

- Jeg håber, at Forsvaret har konkret viden om, at der ikke har været noget nyt for kineserne og besøget derfor ikke gør nogen skade. Hvis kineserne allerede er bekendt med det fremviste materiel, giver det mulighed for at vise lidt goodwill over for Kina, siger analytikeren.

Kina kaldes en trussel

Invitationen til besøget hos de jyske militærbaser faldt, kun en måned efter Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderede, at spionagetruslen mod Danmark ”først og fremmest udgår fra Rusland og Kina”.

- Det er PET's vurdering, at Kina løbende forsøger at anskaffe danske produkter og teknologier til brug for kinesisk våbenproduktion eller militære programmer, står der blandt andet i PET’s vurdering.

Kina investerer i disse år massivt i sit militær.
Kina investerer i disse år massivt i sit militær.
Foto: Myanmar Military Information Team/EPA/Ritzau Scanpix

et Nato-topmøde i juli lød der ligeledes bekymringer i forhold til det kinesiske styre.

- Folkerepublikken Kinas erklærede ambitioner udfordrer vores interesser, sikkerhed og værdier, lyder det i en erklæring, der samtidig understreger, at Nato ønsker gensidig åbenhed med Kina.

Forsvarskommandoen oplyser til TV MIDTVEST, at kineserne og de øvrige deltagere udelukkende har fået en gennemgang af ikke-klassificerede oplysninger. Det vil sige oplysninger, der ikke er hemmelige.

Derudover har Forsvarskommandoen, som har stået for besøget, ikke yderligere kommentarer.


Normal praksis

I et skriftligt svar til TV MIDTVEST skriver Nato, at det er almindeligt, at forsvarsministerierne i alliancens medlemslande arrangerer besøg af forsvarsattachéer, der repræsenterer lande, som ikke er medlem af Nato.

- I det tilfælde er det op til de enkelte lande at afgøre indholdet af besøgene, skriver en Nato-talsperson.

Lektor med fokus på sikkerhedspolitik ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Rasmus Brun Pedersen mener, at det kinesiske besøg i Midt- og Vestjylland i høj grad skal ses som en diplomatisk øvelse.

- Det kan godt være, at Kina bliver betragtet som en strategisk modstander, men derfor kan man godt have åbne relationer og kommunikation. Det er vigtigt, siger han.

TV MIDTVEST ville gerne have spurgt de to kinesiske repræsentanter til besøget, men på trods af flere henvendelser er den kinesiske ambassade i Danmark, hvor de har kontor, ikke vendt tilbage.

TV MIDTVEST har bedt Forsvarsministeriet redegøre for de overvejelser, der har været i forbindelse med besøget.

Ministeriet er ikke vendt tilbage inden artiklens udgivelse.