Jens Rohde tager somaliers sag til Menneskerettighedsdomstolen

Europaparlamentariker Jens Rohde tager sagen om en hjemsendt somalier med til Strasbourg. Han mener hjemsendelsen er i strid med menneskerettighederne.

Jens Rohde tager i morgen til Strasbourg for at præsentere Said Abdullahis sag.
Jens Rohde tager i morgen til Strasbourg for at præsentere Said Abdullahis sag.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Den 33-årige buschauffør Said Abdullahi fra Viborg har fået besked på, at han skal forlade Danmark sammen med sin kone og fem børn.

Det er sket, efter Udlændingestyrelsen vurderede, at forholdene i Somalia er blevet mere sikre. Det betyder, at i alt 800 sager om somaliske flygtninge i Danmark skal revurderes.

Det fik store konsekvenser for Said Abdullahi, der allerede har fået besked på, at hans midlertidige opholdstilladelse udløber. Det gør den i dag, men da Said Abdullahi har klaget over afgørelsen, så har han ret til at blive i landet, så længe sagen står på. Derfor har han i dag passet sit arbejde som buschauffør i Viborg som vanligt.

- Jeg venter bare. Sidste gang at jeg spurgte, der sagde de, at det tager omkring et halvt år, fortæller Said Abdullahi på dansk til TV MIDTVEST.

Said frygter, at han bliver dræbt i Somalia.
Said frygter, at han bliver dræbt i Somalia.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Han har boet i Danmark siden 2009, og han mener ikke, at det vil være sikkert for ham og familien at tage til Somalia.

- Jeg er bange for, at jeg bliver slået ihjel, og at mine børn bliver omskåret, og at de mister deres mulighed for uddannelse, forklarer han.

Udlændingestyrelsen offentliggjorde i sidste uge en såkaldt fact finding-rapport om sikkerheden i Somalia. En rapport som Jens Rohde og De Radikale kalder for politisk bestillingsarbejde.

Jens Rohde: Det er i strid mod alle regler

TV MIDTVEST kunne tidligere fortælle, at Jens Rohde har valgt at gå ind i Said Abdullahis sag. Dengang sammenlignede han det med Tamilsagen. Han mener, at sagen har en så principiel karakter, at den kan ende for Menneskerettighedsdomstolen.  

- Jeg mødes i morgen tidlig med menneskerettighedskommisærens kabinet, hvor jeg vil fremlægge, dels specifikt Saids sag, som jo handler om hans specifikke udvisningsdom udvisningsafgørelse, men også drøfte de mere principielle og generelle forhold i forhold til de 800 somaliere, som jo efter alt at dømme skal sendes hjem, hvis det står til regeringen og Udlændingestyrelsen, fortæller han nu til TV MIDTVEST.

Han langer også ud efter den rapport, som Udlændingestyrelse offentliggjorde i sidste uge. En rapport som han langt fra mener beskriver hele sandheden.

- Hvorfor gør Udlændingestyrelsen ikke det? Er det fordi, der sidder en ministerhånd under bordet og styrer det? Det synes jeg, vi har krav på at få nogle svar på.  

Udlændingeminister Inger Støjberg har tidligere overfor TV MIDTVEST påpeget, at Udlændingestyrelsen er 100 procent uafhængig af hendes indflydelse. Og mens de politiske fronter trækkes skarpere op, så venter Said Abdullahi.

- Vi sover ikke så godt om natten. Jeg ryger bare cigaretter. Og mine børn stiller hele tiden spørgsmål. Far hvornår skal vi hjem. Er det i dag. Hvorfor skal vi hjem?

2:30