Inge Birthe fik livet tilbage med nye lunger: Roser forslag om automatisk registrering af organdonorer

Ifølge midtjyden bør der være aktivt fravalg af organdonation, mener organmodtageren.

Inge Birte Kruse havde en lungekapacitet på 15 procent, da hun fik en transplantation.
Inge Birte Kruse havde en lungekapacitet på 15 procent, da hun fik en transplantation.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Hvis det står til SVM-regeringen skal alle automatisk registreres som organdonorer, når de fylder 18 år. Dermed vil det kræve et aktivt fravalg, hvis man ikke ønsker at stå på donorlisten.

Men forslaget er ikke vidtgående nok, lyder det fra Inge Birte Kruse fra Viborg, der i 2018 fik nye lunger efter to års ventetid. 

På det tidspunkt havde hun omkring 15 procents lungekapacitet.

- Jeg vil gerne, at man automatisk er organdonor, når man bliver født, og man så kan tage stilling til, om man vil melde sig fra, siger hun og tilføjer:

- Men nu starter man i det små.

Roser alligevel forslag

Selv om alle fremover automatisk vil blive registeret som organdonorer, hvis forslaget vedtages, skal den enkelte ind og bekræfte det i systemet, skriver Politiken.

Går man ikke ind og bekræfter, at man ønsker at være på donorlisten, vil det ifølge regeringens forslag fortsat være sådan, at de pårørende skal tage stilling til, om organerne må doneres, hvis en af deres kære er hjernedød.

Selvom Inge Birte Kruse havde håbet på et mere vidtgående forslag, så roser hun regeringens forslag.

- Det er en fantastisk idé. 

- Jeg håber, at der kommer nogle flere organer, så flere kan blive transplanteret, siger Inge Birte Kruse.

Får hård medfart af læger

Flere overlæger på landets universitetshospitaler giver ifølge Ritzau regeringens forslag en hård medfart.

- Jeg er ikke sikker på, at det kommer til at gøre en forskel. Min bekymring er, om det, at man er tilmeldt per automatik, gør, at man ikke får taget skridtet og bekræftet det, hvis man gerne vil være donor.

- Hvis man ikke gør det, så er det de pårørende, der skal tage stilling. Og vi ved, at 20 til 40 procent af de pårørende siger nej, hvis de er i tvivl, siger Mette Juul Koefoed, der er donationsansvarlig overlæge på Aarhus Universitetshospital, til Ritzau.

I januar 2023 anbefalede Etisk Råd, at man forsat selv aktivt skal tilvælge det, hvis man vil være organdonor.

Den kom i januar 2023, og dengang lød det fra rådet, at borgerne fortsat selv aktivt skal tilvælge det, hvis de ønsker at være organdonor.

- Retten til at bestemme over sig selv og sin egen krop er et vigtigt princip for sundhedsvæsenet. Derfor er vores anbefaling, at vi holder fast i de principper, der er i dag, sagde formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard, dengang til DR.

Ved indgangen til 2024 viser tal fra Dansk Center for Organdonation, at der stod 442 borgere på venteliste til et nyt organ. Heraf ventede hovedparten på en ny nyre.

I 2021 medvirkede Inge Birthe Kruse i programmet 'Anders venter på en ny nyre', der kan ses på TV MIDTVEST Play.