Hun hjælper kvindelige iværksættere: - Vi kvinder tror, at vi skal være så fucking perfekte

Nordic Female Founders hjælper kvinder til at komme i gang med deres egen virksomhed.

2:40
Anne Stampe Olesen har sammen med Mia Wagner stiftet virksomheden Nordic Female Founders
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Kvinderne er i mindretal blandt danske iværksættere, og der er ikke meget, der tyder på, at det går den rigtige vej med kønsbalancen.

For 10 år siden var hver tredje iværksætter kvinde - i dag er det hver fjerde.

Men det kan og skal man gøre noget ved, mener to kvinder med rødder i Viborg.

Mia Wagner, der blandt andet er kendt fra tv-programmet Løvens Hule, har sammen med Anne Stampe Olesen stiftet selskabet Nordic Female Founders, der kæmper for mere diversitet blandt iværksætterne og dermed også flere kvinder, der tør tage springet som selvstændige.

- Vi er der, hvor vi er pissetrætte af, at folk skriver under på diversitets-erklæringer og har gode hensigter og siger alt muligt - men der er ikke rigtigt nogen der gør noget, siger Anne Stampe Olesen.

De to forretningskvinder har lovet hinanden, at hver gang de investerer i en mandlig iværksætter, skal de også investere i en kvinde. Og samtidig prøver de at samle kvindelige iværksættere i et netværk for at give dem "et spark i røven".

Kammerateri for kvinder

Anne Stampe Olesen fortæller, at manglende selvtillid og angsten for at miste en fast indkomst er nogle af de barrierer, der ofte er med til at spænde ben for de kvindelige iværksættere. Men der er også en udfordring i den måde, kvinderne ser på sig selv.

- Vi kvinder tror, at vi skal være så fucking perfekte hele tiden. Alt hvad vi gør skal være 100 procent perfekt. Det behøver vi altså ikke. Så vi prøver på at hjælpe hinanden og give hinanden et ordentligt spark i røven. Det er ikke en drengene mod pigerne kamp. Det er mere sådan en "kom så piger  - lad os lave noget kammerateri ligesom drengene og hjælpe hinanden fremad", siger Anne Stampe Olesen.

Rikke Laustsen Kæmsgaard fra Silkeborg kender alt de overvejelser, mange gør sig inden springet ud i en tilværelse som selvstændig. Hun har startet sin egen virksomhed ReCrafted, der importerer ægte tæpper fra Tyrkiet - men har samtidig beholdt sit faste arbejde.

- Jeg tror, at mange kvinder overtænker mange ting og tænker på de værste scenarier, mens mændene måske tænker knap så meget over tingene og er lidt mere risikovillige, siger hun.

Rikke Laustsen Kæmsgaard importerer tæpper fra Tyrkiet.
Rikke Laustsen Kæmsgaard importerer tæpper fra Tyrkiet.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST