Hospital jubler over ny teknologi: - Vi kan ikke få armene ned

Ny teknologi, som omdanner tale til tekst, er en stor succes på Regionshospitalet Viborg. Det giver patienterne hurtigere svar, og det sparer både tid og penge.

Ivan Arsic, der er speciallæge i radiologi, er en af de læger, der hver dag bruger den nye teknologi. Han fortæller, at det nye program gør arbejdsdagen meget bedre.
Ivan Arsic, der er speciallæge i radiologi, er en af de læger, der hver dag bruger den nye teknologi. Han fortæller, at det nye program gør arbejdsdagen meget bedre.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Patienterne på røntgen- og scannings-afdelingen på Regionshospitalet Viborg får i dag hurtigere svar efter undersøgelser end de gjorde tidligere. Her hjælper ny teknologi til, som omdanner tale til tekst.

Tidligere har lægen eller radiografen indtalt deres beskrivelser mundtligt i diktafon, som lægesekretærerne så efterfølgende har nedfældet på skrift. Derefter er den skriftlige beskrivelse så blevet sendt tilbage til lægen eller radiografen til godkendelse.

I dag kan opgaven mange gange løses i et enkelt hug, hvor lægen eller radiografen indtaler deres beskrivelser mundtligt, og så omsætter talegenkendelses-systemet automatisk beskrivelsen til skrift, mens de dikterer.

- Vi kan slet ikke få armene ned. Systemet kørte for fuld knald allerede efter en måned. Det har vi aldrig nogensinde prøvet før med nogen programmer, siger Heine Gøtzsche, der er datamatiker i Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Viborg.

- Vi har hurtigere svartider til rekvirenterne, vores læger kan nå at beskrive flere billeder i løbet af en dag, og ydermere så er vores sekretærer blevet frigivet til at kunne lave andre opgaver, siger Heine Gøtzsche.

- Det er jo et system, som fungerer. Det har vi gået og ventet på i rigtig mange år. Vi har forsøgt både på det her område og på andre områder med talegenkendelse i ganske mange år med blandede erfaringer, siger Lars Dahl Pedersen, hospitalsdirektør på Regionshospitalet Viborg.

Teknologi under udvikling

Teknologien hedder talegenkendelse, og der sket meget med den de seneste år. De fleste smartphones har i dag et program, der skriver teksten, mens man taler.

På hospitalet i Viborg går det altså ret godt med at omsætte tale til tekst og helt konkret radiologernes diagnoser til journalnotater. 

- Det er blevet bedre, fordi vi har fået nogle ekstra funktioner som for eksempel noget standarttekst, så vi kan gemme tekst, som vi bruger mange gange dagligt til bestemte undersøgelser. Det er meget hurtigere end før, siger Ivan Arsic, der er speciallæge i radiologi.

Programmet er ikke altid helt fejlfrit, men det bliver hele tiden bedre og bedre.

- I dag har de fleste af medarbejderne en genkendelsesprocent på mellem 98 og 100. Det betyder, at de næsten ikke skal rette noget i den autogenererede tekst, siger Heine Gøtzsche.

I hele Region Midtjylland bliver der årligt lavet omkring 1,2 millioner scanninger, der altså også bliver til 1,2 millioner journalnotater.

Talegenkendelses-systemet er allerede blevet rullet ud på hospitalet i Herning og er på vej i resten af afdelingerne i Region Midtjylland.

2:09
Arbejdsgangen på Regionshospitalet Viborg er blevet en del lettere med ny teknologi, som omdanner tale til tekst.