Historisk mange vil være landmand - Niels og Leah ser flere fordele i faget

For femte år i træk er der startet flere elever på landbrugsuddannelsen sammenlignet med året før.

2:30
Niels Klovborg Therkildsen og Leah Watt Ravnholt Kristensen bliver uddannede til sommer.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Landbrugsuddannelsen er populær som aldrig før.

For femte år i træk er der startet flere elever på landbrugsuddannelsen sammenlignet med året før.

På Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg er flere end 300 unge elever i år tjekket ind, og det er det hidtil største hold i skolens historie.

Niels Klovborg Therkildsen er lige nu lærling på skolen og i et såkaldt turboforløb. Han får nemlig merit for flere fag, da han også har taget en gymnasialuddannelse.

- Det er fedt, at der er flere unge, der får øjnene op for at være landmænd, det er jo en mangelvare i dag, siger han og fortsætter:

- Livet er bare lidt for kedeligt til at sidde foran en computer. Jeg har altid været god til at bruge mine hænder, og så kommer jeg ud og bruger det i praksis, det, synes jeg, er megafedt.

Også Leah Watt Ravnholt Kristensen går på skolen. Hun har en dårlig ryg, men der er flere muligheder på landbrugsskolen.

- Jeg kan læse videre til produktionsleder eller blive agrarøkonom, hvor der er en masse økonomi. Lidt mere skrivebordsarbejde fordi det er mindre hårdt for ryggen, siger hun.

I januar i år begyndte 21 procent flere elever på en landbrugsskole - sammenlignet med 2021.

Flere muligheder på landbrugsuddannelsen

Forstander på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg Lars Møgelbjerg Andersen har i sine 11 år som forstander aldrig oplevet så stor interesse for faget før.

- Vi står i en historisk situation. Der har aldrig været så mange unge, som ønsker at blive uddannet landmand, siger han og tilføjer:

- Jeg er glad på landbrugets vegne, og når man driver en skole, hvor der er mange unge, der gerne vil være elever, så giver det skolen gode muligheder for at lave en god skole, fordi der følger noget økonomi med.

Ifølge forstanderen kan det forhøjede elevtal også skyldes, at landbruget er under stor udvikling.

- Der skal produceres mange nye ting i landbruget i fremtiden. Der skal produceres energi, nye former for fødevarer, så der er masser af muligheder for også at videreuddanne sig bagefter, understreger han.

Forstander Lars Møgelbjerg Andersen er også formand for foreningen Danske Landbrugsskoler.
Forstander Lars Møgelbjerg Andersen er også formand for foreningen Danske Landbrugsskoler.
Foto: Niels Viggo Troensegaard Bentsen, TV MIDTVEST