Generalprøve i legoland: Hospital forbereder flytning

Arbejdsdagen for personalet på Regionshospitalet Viborg består i disse uger af en hel del leg med Lego.

Den nye afdeling er stadigvæk en byggeplads, derfor har sundhedspersonalet taget alternative midler i brug for at træne og øve sig i, hvordan de kan passe deres arbejde, når de rykker i de nye rammer.

Det er ikke sådan lige til at flytte en hel intensivafdeling på et sygehus.

Ikke desto mindre er det planen, at det skal ske på Regionshospitalet Viborg til næste år, og allerede nu er personalet gået i skarp træning. 

Redskaberne? Det er såmen Lego-figurer og en voksdug.

- Det handler rigtig meget om medarbejderinvolvering. Der er mange ubekendte, når man skal flytte til en ny afdeling, siger Sanne Skovgaard Knudsen, oversygeplejerske på intensiv og opvågning på regionshospitalet.

Voksdugen er påført en plantegning af den nye afdeling, mens Lego-figurerne skal agere sundhedspersonale i mini-format. Formålet med lego-legen er at forberede personalet på den nye virkelighed, der venter i de kommende rammer for intensivafdelingen.

Hjertestop i Lego-format

Selvom det lige nu bare er noget, de leger, så bliver det en dag ramme alvor. Derfor træner personalet alt fra, hvordan man finder rundt, og hvor man finder kaffemaskinen til de langt mere livstruende scenarier.

- Det kan være nogle helt andre og lidt mere alvorlige situationer, hvor vi har en, der får hjertestop på en stue. Her går man med Lego-figurer rundt og leger, hvor man finder de forskellige ting, hvordan vi får alarmeret, og hvordan vi får læger og så videre til at vide, hvor de skal dreje ind, siger oversygeplejersken.

Forberedelserne fortsætter den kommende uge, hvor endnu flere medarbejdere skal forbi voksdugene og lege med Lego-figurerne.

Blevet klogere

Den nye afdeling er stadigvæk en byggeplads, og det er derfor sygeplejerskerne og lægerne har taget alternative midler i brug for at træne og øve sig i, hvordan de kan passe deres arbejde, når de rykker i de nye rammer.

Håbet er, at det giver medarbejdere ro i maven frem mod flytningen.

- Det allervigtigste for os er, at vores medarbejdere er trygge. Der er også bekymring. Det vil der altid være. Vi har meget erfarne medarbejdere, og de bliver jo nye, når vi flytter i nye rammer. Ved at involvere dem her tror vi også, at vi giver dem lyst til at komme med, siger Sanne Skovgaard Knudsen.

Der var i løbet af legens første timer blevet skrevet mange siders undren og spørgsmål til de kommende omgivelser ned.

- Vi er allerede blevet klogere, og der er mange gode undringer. Det er svært at skulle flytte, og der er mange ubekendte, men alt, hvad vi kan rydde ad vejen og forudse, vil vi rigtig gerne, siger oversygeplejersken.

Til december fortsætter legen i de nye omgivelser, så personalet forhåbentlig er klar, til virkeligheden tager over.

2:11
At flytte en intensivafdeling på et sygehus er ikke sådan lige til. Derfor er de på Regionshospitalet Viborg allerede gået i gang nu, selvom flytningen først er planlagt til slutningen af januar 2024.