Fuld soldat bag trafikdrab

En 25-årig marinekonstabel står til en ubetinget fængselsstraf for uagtsomt manddrab i forbindelse med en trafikulykke på Flyvestation Karup i marts.

En marinekonstabel står til en ubetinget fængselsstraf for et trafikdrab på en kollega i marts sidste år.

Sagen har ikke tidligere været fremme i offentligheden, men nu har Ritzau fået aktindsigt i det anklageskrift mod soldaten, som Forsvarets Auditørkorps har udarbejdet.

Sagen drejer sig om en episode på Flyvestation Karup den 23. marts 2011. Her kørte fire soldater i et militært køretøj. Den dengang 24-årige chauffør var ifølge auditørerne beruset.

- De kører med lav hastighed, og i et sving falder to mænd ud af bilen, fordi sidedøren ikke er lukket ordentligt, fortæller anklager Ida Kjærgaard fra Auditøren i Jylland til Ritzau.

Lav fart - men fatale følger

Ifølge anklageskriftet var hastigheden ikke højere end 15 kilometer i timen. Men omstændighederne var uheldige nok til, at ulykken fik fatale konsekvenser.

- Der skete ikke noget med den ene af dem, der faldt ud, men den anden slog hovedet så alvorligt, at han afgik ved døden, fortæller Ida Kjærgaard.

Den afdøde blev 28 år, og auditørerne, som er den militære anklagemyndighed, har desuden nedlagt påstand om, at den 25-årige marinekonstabel skal betale erstatning.

Det er helt normalt i dansk ret, at trafikulykker med dødelig udgang ender med en tiltale for uagtsomt manddrab, når der er spiritus involveret.

Retspraksis i den slags sager siger, at en sådan forseelse skal give fængsel i 10 til 12 måneder. Derudover kan der i den enkelte sag være formildende eller skærpende omstændigheder, som kan trække i hver sin retning.

- Vores påstand vil være en ubetinget fængselsstraf, fortæller Ida Kjærgaard til Ritzau.

Sagen skulle efter planen for ved Retten i Holbæk på tirsdag. Men da et af vidnerne ikke har mulighed for at møde op, vil sagen formentlig først blive behandlet senere.

- Vi håber på, at det kan lade sig gøre at få sagen behandlet i løbet af januar, siger Ida Kjærgaard.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien 112.