Fra arkitekt til sygeplejerske: - Jeg synes selv jeg er mega sej

Julie Halfter Lützen har fundet sin plads på hylden som sygeplejerske. Under uddannelsen blev hun headhuntet til et job i akutmodtagelsen.

Julie Halfter Lützen er uddannet arkitekt, men hun ledte hele tiden efter andre muligheder. Nu har hun fundet den helt rette hylde som sygeplejerske.
Julie Halfter Lützen er uddannet arkitekt, men hun ledte hele tiden efter andre muligheder. Nu har hun fundet den helt rette hylde som sygeplejerske.
Foto: Maria Strange, TV MIDTVEST

Plantegninger og visualiseringer af bygninger er skiftet ud med syge mennesker og medicin.

Julie Halfter Lützen uddannede sig først som arkitekt, men sidste år blev hun færdig som sygeplejerske og har nu fundet den helt rigtige levevej for hende.

- Jeg var ret stolt af at have uddannelsen som arkitekt og kunne godt lide det, men jeg ledte altid og tænkte, at jeg også kunne arbejde der og der. Nu har jeg fundet min plads på hylden. Det er sådan en ro. Jeg synes selv, jeg er mega sej, siger hun.

Hun arbejder som sygeplejerske i akutmodtagelsen på regionshospitalet i Viborg. Noget helt andet end da hun arbejdede som arkitekt, hvor det var freelance og tit alene.

- Det var lidt spild, og der var ikke så mange, der fik noget ud af det. Nu gør jeg noget, som gør noget godt for nogen. Jeg gør noget, der giver mening, og jeg udretter noget. Der er både pårørende og patienter, der giver feedback på det, man gør. Nogen er utilfredse med, at vi ikke har tid nok, men jeg synes, det er mest positive reaktioner.

Headhuntet under uddannelse

Mens Julie Halfter Lützen var under uddannelse, arbejdede hun som såkaldt gangvagt på den afdeling, hun nu er ansat på. Her hjalp hun de uddannede sygeplejersker med små opgaver uden at have ansvaret for patienten.

- Jeg havde ikke tænkt, jeg skulle arbejde i akutmodtagelsen, men jeg elsker det. Jeg var her under uddannelsen, så jeg kendte alle kollegaer på forhånd, og jeg elsker at arbejde her.

Igennem snart to år har akutafdelingen haft et team af gangvagter til at aflaste sygeplejerskerne, og på den måde har de kunnet ansætte nye sygeplejersker, nærmest før de er færdiguddannede.

- Vi headhunter typisk studerende, som har været hos os, til at arbejde som timelønnede, mens de studerer. Jeg tror, vi er oppe på syv, som vi har ansat efterfølgende, så det er en stor succes, siger Marianne Hagen, som er oversygeplejerske i Akutmodtagelsen.

I øjeblikket har de omkring 15 studerende tilknyttet som gangvagter, som arbejder fast hver tredje weekend. En af dem er Anna Agesen.

- Det hele er nyt og spændende for mig, og det er meget varierende i forhold til, hvilket pres der er. Men der er plads til at være studerende. Jeg er stadig grøn i faget og kan have brug for hjælp, fortæller hun.

Anna Agesen er i gang med at uddanne sig til sygeplejerske. Imens har hun vagter som gangvagt i Akutmodtagelsen på Regionshospitalet i Viborg.
Anna Agesen er i gang med at uddanne sig til sygeplejerske. Imens har hun vagter som gangvagt i Akutmodtagelsen på Regionshospitalet i Viborg.
Foto: Maria Strange, TV MIDTVEST

Travl hverdag

Der bliver dog færre og færre, som vælger uddannelsen som sygeplejerske. I 2022 søgte 28 procent færre ind på uddannelsen.

På landsplan mangler der cirka 5000 sygeplejersker, og i Region Midt er der lige nu 109 ledige stillinger.

- Vi har virkelig travlt nogen gange. Det er ikke altid, jeg kan nå at spise frokost, men jeg kan altid få hjælp. Jeg er aldrig alene. Det er en meget stejl læringskurve, og jeg lærer noget hver dag, men det er også hårdt, siger Julie Lützen.

Hun er dog ikke i tvivl om, at skiftet var det rigtige for hende, og hun mener selv, at hendes temperament passer godt til, at det går hurtigt.

- Der sker hele tiden noget. Det er også en udfordring i forhold til alt det, vi har lært om at danne relationer og være omsorgsfuld, for nu skal vi gøre det på meget kort tid. Jeg har et kvarter til at modtage en patient, og der skal jeg nå at danne en relation og måle alle værdier og alting.

Du kan møde flere nyuddannede sygeplejersker i videoen.

9:24
Stress, arbejdspres og dårlig løn. De dårlige historier står i kø til landets avisforsider. Alligevel har disse tre kvinder valgt at blive sygeplejersker - og de elsker det.
Foto: Maria Strange, TV MIDTVEST