Forældre står sammen mod ny skolestruktur i Viborg

Forældrene i Viborg Kommune er enige om, at planerne om at lægge klasser sammen på tværs af skoler er en dårlig idé. Men noget skal der gøres, lyder modsvaret fra politikerne.

2:29
Hald Ege Skole risikerer at ryge i samme skoledistrikt som Søndre Skole i Viborg. Og det bekymrer en mor, hvis datter går i 4. klasse på skolen.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Ændringer på skoleområdet er sjældent populære. Heller ikke i Viborg Kommune, hvor politikerne pønser på at lave en justering, som gør det muligt at klasseoptimere.

Det vil sige, at man flytter elever rundt mellem skoler, så der er færre, men fyldte klasser i stedet for flere klasser med tomme stole.

- Det giver en usikkerhed. Jeg kan ikke vide, hvor mit barn skal gå i skole eller hvilken gruppe af klassekammerater, hun skal gå med – eller hvilke lærere hun skal have, siger Sidsel Autrup fra Dollerup til TV MIDTVEST.

Sidsel Autrups datter går i 4. klasse på Hald Ege Skole.
Sidsel Autrups datter går i 4. klasse på Hald Ege Skole.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Hendes datter går lige nu på Hald Ege Skole lidt uden for Viborg. Men hvis forslaget realiseres, risikerer hun at skulle gå i skole med elever fra Søndre Skole i Viborg og måske tilmed på Søndre Skole.

Stor tilslutning til byrådsmøde

Onsdag var forældre fra hele Viborg Kommune dukket op på rådhuset for at overvære de indledende drøftelser om forslaget.

- Vi står sammen i bestyrelserne i Viborg Kommune, at vi vil det allerbedste for alle elever i hele kommunen. Vi er meget bekymrede over de klasseoptimeringer på tværs af matrikler, som der lægges op til. Det betyder, at man vil tage elever fra deres førstevalg af skole og flytte dem til en anden skole. Det kan ikke undgås, at det vil rokke ved trivsel og tryghed, som alt andet lige er grobund for læring, siger skolebestyrelsesformand Helle Rie Lauge fra Rødkærsbro Skole.

Det er over 50 millioner, kommunen mister om året på grund af faldende elevtal. Er man ikke nødt til at gøre noget ved det?

- Jo, men man er også nødt til at investere i vores børn, for hvem er det ellers, som skal forsørge os, når vi bliver ældre.

Forældrenes fremmøde til onsdagens byrådsmøde i Viborg var stort, da politikerne drøftede skoleplanerne.
Forældrenes fremmøde til onsdagens byrådsmøde i Viborg var stort, da politikerne drøftede skoleplanerne.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Men det ligger fast, at noget bør gøres.

- Det handler koldt og kynisk om, at vi mister utrolig mange elever i Viborg Kommune de næste ti år. Det gør, at vi får tilsvarende færre penge. Vi er oppe på 35-50 millioner færre kroner, vi får, og det skal vi finde ud af, hvordan vi griber han, lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V).

Hvad betyder det for dig, at alle skolebestyrelser opfordrer jer til at droppe den plan?

- Jeg vil jo rigtig gerne høre, hvad vi skal gøre i stedet for. Vi lytter til, hvad der bliver sagt, og der er også skolebestyrelser, som siger, at vi skal arbejde mere sammen.

Forskningschef: Vigtigt at geninvestere de sparede penge i folkeskolen

Ifølge forskningschef Andreas Rasch-Christensen fra VIA University College er erfaringerne med større skoledistrikter og sammenlægning af klasser forskellige.

- Hvis hensigten er at skabe mere kvalitet i folkeskolen, så gør det at ændre i skoledistrikterne ikke så meget. Det kommer meget an på, hvad man vil bruge det til. 

- Sparer man nogle ressourcer, som man så vil reinvestere i folkeskolen, så kan det være en god model, men gør man det udelukkende for at spare ressourcer uden pædagogiske formål, så kommer det næppe eleverne til gode, forklarer han.

Der skal være borgermøde om skoleplanerne den 8. juni.