Fascinerende fortælling: Dyrlægen der reddede menneskeliv

Dyrlægen fik den rette idé og gjorde en stor forskel for folkesundheden. Først nu er det kommet frem, hvorfor O. P. Pyndt var så interesseret i geder.

geder_og_pyndt.jpg
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

I mange år var Ole Pedersen Pyndt fra Viborg kendt som ham med gederne. Nu er der dukket en ny og hidtil ukendt historie op om dyrlægen. Ikke alene var han vild med geder - han var også helt afgørende for, at rigtigt mange overlevede den frygtede sygdom tuberkulose.

Det er museumsinspektør Dan Ersted Møller fra Viborg Museum, der har fundet frem til den nye og hidtil ukendte historie om O. P. Pyndt i hans dagbog og mange breve.

- Han har uden tvivl forhindret rigtig mange i at dø. Efter jeg begyndte at grave mig ned i brevene, viste der sig en historie om et menneske, der var ganske særlig for sin tid, siger Dan Ersted Møller.

Pyndt blev født på Falster i 1854. I hans 80 år lange liv nåede han både at miste sin mor og et barn til tuberkulose.

- I 1880'erne døde omkring 1/7 af tuberkulose. Omkring 1/5 ude på landet døde før deres 5-års fødselsdag, fortæller Dan Ersted Møller. 

Geder kunne gavne folkesundheden

Men så fik Pyndt øjnene op for gederne. En af årsagerne til de mange tuberkulose-tilfælde var nemlig, at de drak upasteuriseret komælk. Og op mod en fjerdedel af mælken var inficeret med kvæg-tuberkulose.

- Man blandede bare mælken på mejerierne, så det betød jo, at når man drak mælken, så var der meget stor risiko for at få tuberkulose, siger museumsinspektøren. 

Under et ophold i Tyskland havde O. P. Pyndt lært, at geder ikke havde tuberkolose i samme omfang som køerne.

- Det var under 1 procent af de tyske geder, der havde tuberkulose, mens der var hele 20 procent af køerne, siger Dan Ersted Møller.

Derfor begyndte Pyndt et kæmpe arbejde med at sprede budskabet om gedens gode evner til landbobefolkningen, og han høstede stor anerkendelse for det arbejde. Selve baggrunden for Pyndts store interesse for gederne er bare først kommet frem nu.

-Den her historie er jo inspirerende, fordi den viser, at et enkelt menneske med den rette idé faktisk kan gøre noget bedre for verden, fortæller museumsinspektøren.

Efter at have læst sig igennem Pyndts mange breve og dagbogsnoter er arkivaren i Viborg ikke i tvivl. Den officielle historie om dyrlægen fra Viborg skal skrives om.

- Han har jo i virkeligheden haft en stor betydning for folkesundheden i Danmark, slutter Dan Ersted Møller. 

Dyrlæge Ole Pedersen Pyndt døde som 80-årig i 1935. Først i 1898 blev tuberkuloseloven vedtaget. Herefter skulle mælken pasteuriseres på mejerierne.

DU KAN SE MERE OM O. P. PYNDT I AFTEN PÅ TV MIDTVEST KLOKKEN 19.30. HERUNDER KAN DU DOG FÅ EN LILLE SNIGPREMIERE.  

4:13