Farvel til Peter Plys og mariehøns – Nu bliver der plads til de unge på hospitalet i Viborg

Børn og Unge-afdelingen på Regionshospitalet i Viborg har fået én million kroner, så de kan skabe bedre faciliteter til teenagerne, der er indlagte.

1:50
Cecilie Rask, der flere gange har været indlagt i Viborg, er glad for, at de unge nu bliver prioriteret.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Et Peter Plys-skilt med påskriften "Velkommen", mariehøns og bamser er nogle af de effekter, der møder børn og unge, der er indlagte på Regionshospitalet i Viborg.

Selvom det er sødt, så er det ikke ligefrem det, som, de fleste teenagere synes, er fedt.

- Der tænker man lidt: "Arh, det er lige at stramme den lidt". Nok også fordi man på det tidspunkt gerne vil begynde at føle sig lidt voksen, siger Cecilie Rask, der af flere omgange har været indlagt på Børn og Unge-afdelingen i Viborg.

Derfor er hun også taknemmelig over, at afdelingen har fået én million kroner fra Knus Kræft og KidsAid til at skabe to sengestuer, et opholdsrum og en stor altan, som alt sammen indrettes specielt til unge patienter.

- Det er vigtigt, at rummet tager højde for, at man er i den her sårbare situation. Og at man ligesom får opmærksomheden hen på noget andet, så man ikke bliver bekræftet i, at man er syg, siger Cecilie Rask.

Investering i unges trivsel

Indlagte på Børn og Unge-afdelingen i Viborg er fra 0-18 år, men her er man ikke lykkedes med at rumme alle aldre lige godt, medgiver de på afdelingen.

- Vi har haft en tendens til, at den udsmykning og de tilbud, vi har haft, meget har henvendt sig til mindre børn, siger oversygeplejerske Pernille Karlskov.

- Så det, at vi kan have et tilbud, der henvender sig direkte til de unge med en stue, hvor de kan føle sig hjemme, betyder meget for den oplevelse, det er at være på hospital.

For at renoveringen af afdelingen overhovedet kan lade sig gøre, kræver det et stort arbejde med at finde donationer fra både private og erhvervsfolk. Et arbejde som direktør Claus Bertelsen fra Peter Larsen Kaffe blandt andet har stået for og er lykkedes med.

- Det giver mig en stor glæde at arbejde med Knus Kræft. Det betyder så meget for de her børn og deres familier, men det er også hårdt arbejde. Det er ikke bare lige sådan at samle de penge ind. Det kræver noget knofedt at gøre det, siger Claus Bertelsen.

Cecilie Rask, der både har været indlagt som barn og som ung, kan skrive under på, at den nye udgave af Børn og Unge-afdelingen helt sikkert vil blive alt det hårde arbejde værd.

- Det er dejligt, at der er nogen, der vil investere i børn og unges trivsel og sundhed.

Håndværkerne gik så småt i gang med de indledende øvelser til projektet i begyndelsen af maj, og går alt efter planen, vil det være klar til officiel indvielse efter sommerferien. 

Sådan kommer det nye opholdsrum på Børn og Unge-afdelingen til at se ud.
Sådan kommer det nye opholdsrum på Børn og Unge-afdelingen til at se ud.
Foto: Visualisering: Arkitekt Marianne Mellembakken