Familie på fire arbejder med 1400 fodboldbaner fyldt med rodfrugter

Den midtjyske virksomhed DanRoots er en familievirksomhed, der dominerer det danske marked for økologiske rodfrugter.

Peter, Anne, Birthe og Klaus Vestergaard arbejder alle i DanRoots. Foto: Bent Løkke Leth

Klaus Vestergaard har nærstudereret utroligt mange gulerødder i sit liv.

Om DanRoots:

  • DanRoots høster fem dage om ugen året rundt. 
  • På en normal dag ryger der cirka 200 tons gulerødder igennem produktionen. Det svarer til ti fyldte lastbiler. 
  • Økologiske gulerødder udgør to tredjedele af produktionen. Derudover høstes der også rødbeder, pastinakker, persillerødder og jordskokker. 

Han driver virksomheden DanRoots, der har base tæt ved Tange Sø i Viborg Kommune.

Virksomheden, der hiver 200 tons økologiske gulerødder op af jorden hver dag, er et rigtigt familieforetagende.

Klaus Vestergaard er tredje generation, der driver virksomheden, og tre af hans medarbejdere er familie.

Sønnen Peter Vestergaard er markformand og holder styr på rodfrugter på et areal, der svarer til 1400 fodboldbaner.

Datteren Anne tjekker blandt andet gulerøddernes sundhedstilstand, mens Klaus Vestergaards hustru, Birthe Vestergaard, er administrationschef. 

En speciel ånd

Klaus Vestergaard er glad for at arbejde med familien.

- Jeg synes, det er hyggeligt. Men det er ikke sådan, at vi ser hinanden og skal tale med hinanden hver dag på arbejdet, siger han.

Klaus Vestergaard er indehaver af DanRoots.  Foto: Bent Løkke Leth

Klaus Vestergaard fortæller, at han altid har haft et mål om at bygge en virksomhed op, der kan overleve ham selv.

- Birthe og jeg kan godt lide, at der er flere unge mennesker, der gerne vil drive virksomheden videre. Og at to af dem så er vores børn, gør det bare ekstra dejligt, siger han.  

For sønnen Peter Vestergaard er det noget særligt at være en del af familievirksomheden. 

- Jeg har været med, siden jeg kunne gå. Jeg tror på, der er en speciel ånd i en virksomhed, der er drevet af en familie, og det tror jeg, at alle medarbejdere kan mærke.  siger han.

For datteren Anna var det derimod ikke det naturlige valg at blive en del af DanRoots. 

- Jeg er egentlig uddannet sygeplejerske, for jeg skulle i hvert fald ikke være med i familiefirmaet. Jeg ville gerne gå mine egne veje, men jeg elsker det simpelthen, fortæller hun. 

Succes på det tyske marked

Familien Vestergaard er dog langt fra de eneste, der arbejder i DanRoots. 

I dag er produktionslokalerne arbejdsplads for 70 ansatte. De betjener både et vaskeri, et sorteringsanlæg og et pakkeri. 

De fleste, der arbejder i produktionen, kommer fra østeuropæiske lande. 

DanRoots høster fem dage i ugen.  Foto: Bent Løkke Leth

Én af dem er teamlederen Addy, der kommer fra Rumænien. 

- Jeg kom her for at få et bedre liv og en bedre løn, end jeg fik i mit land. Jeg har været her i otte år, og det er et godt liv her i Danmark. 

DanRoots sælger blandt andet til danske supermarkeder, men virksomheden er også kommet ind på det tyske og østrigske marked.

- Tyskerne kan godt lide danske økologiske varer, fortæller Klaus Vestergaard. 

Det er 20 år siden, DanRoots begyndte at snuse til økologiske rodfrugter. Klaus Vestergaard fortæller, at det i høj grad er kundernes efterspørgsel, der har drevet virksomheden i den økologiske retning. 

- Men jeg synes, det er en god ting, at man ikke bruger sprøjtemidler, og jeg synes, det er en god ting, at man bruger husdyrgødning, når det kan lade sig gøre, siger Klaus Vestergaard. 

Fast Arbejde har været på besøg hos DanRoots. Du kan se indslaget her:

09:18

Foto: Bent Løkke Leth.

Luk video