Få vil betale for at gå i kirke

I snart et år har det kostet penge for turister at besøge Viborg Domkirke. Håbet var at det ville redde økonomien, men turisterne vil ikke betale.

For 11 måneder siden indførte menighedsrådet i Viborg, at turister skal betale en entré på 10 kroner for at komme ind i den 135 år gamle domkirke. Viborggensere, andagtsgæster og børn er fritaget. Alligevel havde menigshedsrådet håbet at tjene over en halv million på indførslen. Det mål er langtfra nået.

- Vi kan se i bakspejlet, at vi har overbudgetteret ganske voldsomt. Vi må nok forvente, at der højest vil komme 175.000 kr. ind af de 600.000 vi har budgetteret med, siger Erik Jørgensen, formand for menighedsrådet.

Overvejer mulighederne

Problemet er, at domkirken har brug for flere penge, for at holde kirken i god stand. Derfor overvejer man nu flere muligheder for at øge indtjeningen. En ide er at hæve entreen til 20 kroner. En anden ide er at lade alle betale, også viborggenserne selv. Ingen af delene er noget menigshedsrådet ønsker, man gør det af nødvendighed. Biskoppen er heller ikke henrykket over ideen.

- Jeg synes det er vigtigt at huske på, at kirkeskatten principielt betaler for, at de kirkerne drives på forsvarlig vis, siger biskop Karsten Nissen.

Menighedsrådet regner med, at 130.000 besøger Domkirken hvert år.

Her er entré-kassen man bliver mødt af i Viborg Domkirke: