Ellekonebakken taget af ny ghettoliste: - Det er så dejligt

Ifølge Transport- og Boligministeriets nye ghettoliste skal boligområdet Ellekonebakken i Viborg ikke længere betragtes som et ghettoområde

Ellekonebakken i Viborg er taget af ministeriets nye ghettoliste. Foto: Privatfoto / Ellekonebakken

Området Ellekonebakken i Viborg skal ikke længere betragtes som en ghetto.

Det viser den nye ghettoliste, der udkommer hvert år den første december.

- Det er vi rigtig galde for. Det er så dejligt at komme af med den titel, det er ikke nogen hemmelighed, siger Anne Mette Primdahl Nielsen, der kommunikations- og udviklingschef i Boligselskabet Sct. Jørgen

Der er 536 boliger i Ellekonebakken, der sidste år kom på ghettolisten

- Vi mener, at den (listen, red.) er med til at stigmatisere befolkningsgrupper, der har brug for at bo et sted med en lavere husleje, siger hun.

Læs også Beboer i ny ghetto: Jeg føler mig tryg

Stadig et udsat område

Siden 2017 har Ellekonebakken været på listen over socialt udsatte boligområder i Danmark. Det har den blandt andet været, fordi området huser et højt antal beboere af ikke vestlig herkomst.

Men da området første december 2018 kom på ghettolisten, var direktøren for boligselskabet Sct. Jørgen, der administrerer boligerne, frustreret:

- Der er slet ikke tvivl om, at der er nogle områder, som med rette skal kaldes for ghetto. Men at man har udvidet listen og lavet nogle kriterier, som rammer det her område. Det er fuldstændig tåbeligt, sagde Hans Erik Lund, der er direktør for boligselskabet til TV Midtvest for et år siden.

Området er stadig på listen over socialt udsatte områder, selvom de ikke længere er på ghettolisten.

Hvad er en ghetto?

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Se mere

Baseret på gamle tal

Anne Mette Primdahl Nielsen synes, at det er urimeligt, at tallene, listen tager udgangspunkt i er et år gamle. 

- Det betyder, at de beboerne, der bor her nu de lever med en konsekvens af en virkelighed, som er et år gammelt, siger hun.

Boligområdet i Viborg skal de næste år renoveres for omring 500 millioner kroner.

Sidste år kom både Ellekonebakken i Viborg og Resedavej/Nørrevang i Silkeborg på listen. Området i Silkeborg er fortsat på den nye liste. 

Læs også Ny liste: Nu har både Viborg og Silkeborg ghettoområder