Efter ny klimaaftale: Nu kan Apples datacenter varme husene op i Viborg Kommune

En ny klimaaftale kan bane vej for, at overskudsvarme fra Apples datacenter ved Viborg kan komme fjernvarmeforbrugerne til gavn.

Overskudsvarmen fra Apples datacenter ved Viborg kan nu komme borgerne i Viborg Kommune til gavn.
Overskudsvarmen fra Apples datacenter ved Viborg kan nu komme borgerne i Viborg Kommune til gavn.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Regeringen og størstedelen af Folketingets partier har i nat indgået en ny klimaaftale, som kan løse problemerne med Apples store datacenter som ligger ved Viborg. Aftalen betyder nemlig, at al den overskudvarme, som techgiganten producerer, kan bruges til at varme samtlige huse i Viborg Kommune op.

- Hvis vi kan bruge varmen en gang mere, så gør vi den jo ikke bare 100 procent grøn, men 200 procent grøn, så det er jo en succeshistorie ud over det hele, siger Kristian Brøns Nielsen, der er formand for Viborg Fjernvarme.

Det var også meningen, da Apple rykkede til Viborg i 2015, men afgifter har siden spændt ben for Viborgs varmeeventyr. Så lige nu ryger overskudsvarmen fra datacentret bare op i den blå luft, fordi det har været alt for dyrt at udnytte den til eksempelvis fjernvarme. Men med den nye aftale er der nu udsigt til, at varmen kan komme borgerne i Viborg til gavn.

- Jeg synes, det er godt nyt for alle. Det kommer til at betyder, at vi hurtigt skal satse på at få lavet endnu mere grøn fjernvarme ved at omlægge produktionen til elvarmepumper, hvor vi får energien fra luften og overskudsvarme fra vores virksomheder, siger fjernvarmeformanden.

5:38
En ny klimaaftale kan bane vej for, at overskudsvarme fra eksempelvis Apples datacenter kan komme fjernvarmeforbrugerne til gavn.

Certificering kan spænde ben

Apples datacenter er den potentielt set største leverandør af overskudsvarme, der kan blive til fjernvarme i Viborg. Men inden viborgenserne kan lune sig ved lavere varmepriser, er der et men.

I aftalen står der nemlig, at virksomhederne skal have en certificering, der sikrer, at varmen kommer fra reel produktion. Og det kan blive en bureaukratisk bremseklods.

-  Hvis man skal certificeres, så vil virksomhederne ikke være med, hvis det skal være bureaukratisk, eller hvis de skal bruge energi på det, siger Kristian Brøns Nielsen.

Men det mener SFs klimaordfører ikke bliver et problem.

- Det er jo ikke en ny ting, og der er flere virksomheder, der leverer overskudsvarme ud til fjernvarme, så jeg synes, at de kunne starte med at lære af de andre virksomheder, som faktisk lever op til de her certificeringer, siger Signe Munk.

Nu venter beregningerne og arbejdet med at finde den rigtige løsning for alle parter, men én ting er formanden sikker på.

- Fjernvarmen bliver meget billigere, lover Kristian Brøns Nielsen.

Grafikken herunder viser, hvor meget overskudsvarme, der lige nu forsvinder op i den blå luft.