Edith kæmpede med spiseforstyrrelse - nu kæmper hun for klimaet

15-årige Edith Vels kæmper for et bedre klima. Men hun har også kæmpet med mere personlige ting - for tre år siden led hun af lavt selvværd og spiseforstyrrelse.

Edith Vels går i 9. klasse på Viborg Private Realskole. Hun er nok det, de fleste vil kalde en 12-tals pige.

Men de timer hun ikke bruger på lektier, bliver brugt på kampen for et bedre klima. Edith har blandt andet arrangeret to skole-klimastrejker.

- Det giver en følelse af, at det er rigtigt, og at det nytter. Det er fantastisk at være en del af noget større. Det kan forhåbentlig være med til at flytte noget, siger Edith Vels.

quoteJeg siger altid nej til plastikposer, jeg er vegetar, og jeg går stort set kun i genbrugstøj.

Edit Vels

Edith Vels ser klimakampen, som det allervigtigste lige nu. Den blev kickstartet af svenske Greta Thunberg i 2018. Svenskeren har strejket for miljøet hver eneste fredag, og nu er hun indstillet til Nobels Fredspris.

- Det er stort, og det betyder meget, at sagen bliver taget alvorligt. Der er mange, der siger, at det er det nye ungdomsoprør, og det kommer helt sikkert til at betyde noget, siger Edith Vels.

Hun har selv været i medierne adskillige gange og glæder sig over al den omtale de unges kamp for klimaet får, og for Edith er det ikke bare ord. Hun forsøger selv at leve så klimavenligt som overhoved muligt.

- Det er vigtigt for mig, at prøve at være den bedste version af mig selv. Jeg er ikke fanatisk, men jeg prøver at leve bæredygtigt. Jeg siger altid nej til plastikposer, jeg er vegetar, og jeg går stort set kun i genbrugstøj, siger Edit Vels.

Den 15-årige skoleelev er ikke bare klimaaktivist, hun er også politisk aktiv og medlem af Alternativets ungdom.

- Klimaet flyttede fokus væk fra mig selv

Selvom hun mest af alt virker som en stærk, selvsikker ung kvinde, så har Edith Vels ikke altid haft det nemt. For tre år siden kæmpede hun med nogle personlige problemer. 

quoteJeg flyttede fokus, væk fra alt det der var forkert ved mig, ved at fokusere på ting i verden der er vigtige.

Edith Vels

- Jeg havde det svært med mig selv og mit udseende og udviklede en spiseforstyrrelse. Jeg flyttede fokus væk, fra alt det der var forkert ved mig, ved at fokusere på ting i verden der er vigtige. Der er andre i verden, der kæmper med ting, der er vigtigere, end hvordan jeg har det og ser ud. For eksempel klima og en truende miljøkatastrofe, siger Edith Vels.

Edith Vels har fået det nemmere med sig selv, efter at hun har fået større sager at kæmpe for. Men det er ikke uden omkostninger at mene noget og stikke hovedet frem.

- Jeg møder meget modstand på grund af mine holdninger. Især i min klasse og på min skole. Der er mange, der ikke tror på, at det står så slemt til med klimaet, så jeg møder hele tiden modargumenter og skal være klar med argumenter og faktuelle tal, siger hun.

Det har også haft sociale konsekvenser at være den diskussionslystne pige i klassen. Der er mange, der ikke gider at høre på hende, eller følges med hende, når hun er klædt i farverigt genbrugstøj.

- Det er ok. Det betyder meget for mig at give mine meninger tilkende, og efterhånden har jeg fået en stor vennekreds udenfor klassen. Jeg er mest sammen med ældre gymnasieelever, men også nogen fra Den Internationale Linje på min egen skole. Men jo. Det har nogen sociale konsekvenser. Men sådan er jeg, og jeg mener ikke, vi kan bygge et samfund på nogen, der ikke mener noget og tør tage ansvar, siger hun.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Miljø.