Drone og undervandsrobot leder efter fortidslevn

Lige nu leder et hold tyske forskere efter fortidslevn ved Hald sø.

Hald sø
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Syv tyske forskere var i dag på besøg ved Hald Sø i Viborg, ikke for at se nærmere på naturen, men for at se nærmere på fortiden.

Ved hjælp af både drone og en undervandsrobot, skulle de forsøge at finde næsten 600 år gamle historiske levn under vandet.

- Ved at tage billeder af søbunden med drone og undervandsrobot, kan vi få lavet nogle helt fantasiske tre dimensionelle billeder af, hvad der ligger ude i søen, forklarer Jesper Hjermind, som er museumsinspektør og middelalderarkæolog.

Kræver særligt udstyr

Tyskerne har ikke bare et kamera med til at komme i vandet, men hele fem er monteret på undervandsrobotten. Det er sådan den kan lave billeder, der skal blive til 3D-grafik.

Men det har ikke kun krævet de rigtige kameraer, at kunne lave de rigtige billeder fra søen.

- Vi har købt en normal båd, som vi har udvidet for at få plads til udstyret, forklarer den tyske forsker Marco Block Berlitz.

Og den skal de sejle rundt i to dage, for at få affotograferet hele søen.

Særligt med tysk besøg

At det tyske forskerhold arbejder på at få historie fra Hald på linsen, det er faktisk ret unikt.

- Det er historisk på to måder. Vi får både afdækket nye sider af Halds historie og så er det nok første gang, at der bliver brugt så avanceret udstyr på et arkæologisk projekt i Danmark, forklarer Jesper Hjermind.

Udover bunden af Hald Sø, hvor forskerne forventer at finde en masse aftryk fra pæle, som blev banket ned i 1423, skal de også affotografere et slagterhus.

1:56
Tyske specialister leder efter historien i Hald Sø.