Bilist angriber demonstrant ved 'ulovlig' demonstration

En demonstration er ikke lovlig, hvis den ikke er anmeldt til politiet minimum 24 timer inden demonstrationens start.

Lørdag formiddag måtte Freya Gitte Vind Rønnov en tur i asfalten, da en vred bilist angreb hende, mens hun var aktiv til en demonstration på Borgvold i Viborg.

Demonstrationen var planlagt af gruppen Extinction Rebellion, der har til formål at skabe opmærksomhed på klimakrisen. De demonstrerede blandt andet ved at spærre for trafikken på Borgvold i en time.

quoteJeg forstår godt, at man bliver sur. Det ville jeg måske også selv gøre.

Freya Gitte Vind Rønnov

- Jeg står og holder et banner og fokuserer på at lukke cykler igennem, så jeg ser ikke, at der kommer en mand imod mig, fortæller Freya Gitte Vind Rønnov.

- Pludselig er der en, der griber fast i mit banner, og få sekunder senere ligger jeg i asfalten, fortsætter hun.

Demonstranterne har optaget en video af optrinnet, der viser, hvordan en mand meget beslutsomt nærmer sig de demonstrerende, hvorefter han tog fat i flere bannere.

Han fik så hårdt fat i Freya Gitte Vind Rønnovs banner, at hun nærmest fløj mod jorden. 

- Jeg slog mig selvfølgelig, og har også fået nogle blå mærker, men jeg kom ikke alvorligt til skade, fortæller Freya Gitte Vind Rønnov.

Freya Gitte Vind Rønnov har anmeldt episoden til politiet.

Demonstration ikke anmeldt

Demonstrationen var ikke anmeldt til politiet, og derfor var den ikke lovlig. Planlagte demonstrationer skal nemlig anmeldes og godkendes af politiet minimum 24 timer inden de afholdes, fortæller Peter Justesen fra lokalpolitiet i Viborg.

- Grunden til, at vi ikke anmeldte demonstrationen, er, vi bruger civil ulydighed som en metode for at få vores budskab ud, fortæller Haley Newman, der er den af gruppen Extinction Rebellion, og som var med til at planlægge demonstrationen. 

- Jo flere resurser vi bruger og kræver, desto mere opmærksomhed får vi forhåbentlig af staten, fortsætter hun.

Samtidig anerkender hun, at det måske ikke var den rigtige måde at gribe sagen en op.

- Det er første gang, vi bruger civil ulydighed i Viborg, og det er ikke sikkert, at det er en metode, vi vil bruge igen, fortæller Haley Newman.

Haley Newman nævner, at man alternativt kunne lime sig fast til kommunen - det er nemlig civil ulødighed og skaber en masse opmærksomhed, men det er ikke på samme måde til gene for almindelige mennesker.

Da politiet ankom til demonstrationen, valgte de at opløse den, da den jo som bekendt ikke var anmeldt.

- Da vi opløser demonstrationen, er der tre af demonstranterne, der er meget oppe at køre. Dem anholder vi selvfølgelig og de sigtes for at forstyrre den offentlige fred, fortæller Peter Justesen, der er politikommissær ved Lokalpolitiet i Viborg.

Den ikke anmeldte demonstration får ikke nogen konsekvenser for de øvrige demonstranter.

Freya forstår godt vreden

For Freya Gitte Vind Rønnovs vedkommende var lørdagens demonstration den første for gruppen Extinction Rebellion. 

- Jeg forstår godt, at man bliver sur. Det ville jeg måske også selv gøre. Jeg synes heller ikke selv, det er rart at stå og stoppe trafikken, men der er bare nogle ting, vi er nødt til at tage hånd om, fortæller Freya Gitte Vind Rønnov.

- Men selvom man bliver sur, ville jeg ønske, at man ikke tyede til vold, men i stedet opsøgte dialogen. Vi står der jo ikke for at ødelægge nogen formiddag, fortætter hun.

Freya Gitte Vind Rønnov og de andre demonstranter fangende den aggressive mands nummerplade på video, og den video er blevet overbragt til politiet.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien 112.