Bach Gruppen anklages igen for byggesjusk: Eksperter og beboere kritiserer boligblok i Viborg

Entreprenøren Bach Gruppen A/S bliver igen beskyldt for byggesjusk. Denne gang handler det om en helt ny parkeringskælder i hjembyen Viborg, hvor flere bærende betonsøjler er krakeleret. En del beboere er allerede flyttet ind i lejlighederne ovenpå.

Byggeriet i Viborg er helt nyt. Det er den lokale skandaleramte storentreprenør Bach Gruppen, der står bag. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Thor Kristensen bor i stueetagen i boligblokken - lige oven på p-kælderen, hvor betonen på søjler og lofter krakelerer. Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

1 af 2

Det er da skræmmende at se, når det er helt nybygget

Thor Kristensen, beboer

Thor Kristensen flyttede ind i Bach Gruppens nye etagebyggeri i Viborgs baneby for få måneder siden. Han har selv undret sig over betonsøjlernes udseende nede i parkeringskælderen. Søjler, der understøtter den boligblok, han selv bor i.

- De der søjler, der står, der kan man se, at jernet er rustent og ligner, at det er ved at falde fra hinanden. Nogle steder i loftet i kælderen er der revner, siger han.

I dag er kælderen afspærret, men TV2's Operation X og andre medier har tidligere haft adgang. Man kan på deres billeder se, at betonen er smuldret på de bærende søjler og i loftet. Flere eksperter i byggeri har på baggrund af billederne udtalt en skarp kritik af betonsøjlernes kvalitet.

Det er særligt de krakelerede søjler, som bærer etagerne ovenpå, der bekymrer eksperterne. Foto: TV2

- Den er så ringe, at det giver anledning til bekymring for, om bygningen er tilstrækkeligt sikker, siger Michael Havbro Faber, der er professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

Selv om der næppe er umiddelbar fare for sammenstyrtning, mener eksperten at sikkerheden bør undersøges, når der bor og færdes mennesker oven på kælderen.

-  Det er efter min bedste viden langt under den standard, vi normalt forventer af et relativt nyt byggeri, siger Michael Havbro Faber.

Læs også Bach Gruppens kontorer ransaget i sag om dokumentfalsk

Kommune er blevet varskoet

Professoren har opfordret Viborg Kommune til at få en uvildig rådgiver til kigge på byggeriet straks. I første omgang har kommunen forlangt en forklaring fra Bach Gruppen.

- Vi har skrevet til Bach Gruppen og bedt dem om at komme med en skriftlig redegørelse for, at de lever op til de krav, der er stillet om bygningens bæreevne, siger Johannes Vesterby (V), der er formand for teknisk udvalg i Viborg Kommune.

Løse sten i loftet bekymrer også eksperterne. Betonen burde være homogen - ikke porøs, siger de. Foto: TV2

Samtidig har Boligselskabet Sct. Jørgen fået Bach Gruppen til at stoppe et andet byggeri i området indtil videre. Og beboerne er også påvirket af kritikken.

- Det er da skræmmende at se, når det er helt nybygget. Det er det da. Især når man bor oven på det, siger Thor Kristensen.

Sagen kommer i kølvandet på et skandaleramt højhusbyggeri i hovedstaden. Her har Bach Gruppen måttet lukke et betonværk på grund af problemer med betonens kvalitet. Konsulentfirmaet Norconsult har været rådgivere på begge projekter.

Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen A/S, skriver til Ekstra Bladet om sagen:

- Billederne dokumenterer ikke andet end et byggeri, som endnu ikke er afsluttet og først forventes endelig færdigt i maj 2021.

 

- Der er altså tale om et igangværende projekt og dermed kan billederne på ingen måde bruges som dokumentation for byggeriets generelle kvalitet. Når byggeriet er færdigt, står Bach Gruppen naturligvis fuldt og helt inde for byggeriets kvalitet i alle henseender.

 

- De konklusioner som professor Michael Faber kommer med, må stå helt for hans egen regning.

 

Kilde: ekstrabladet.dk