Adgang forbudt for dømte: Politiet indfører fem nattelivszoner

De nye zoner er om natten lukket land for personer, der er idømt et forbud mod at deltage i nattelivet. Overtrædelser straffes med bøde eller fængsel.

Midt- og Vestjyllands Politi indfører nattelivszoner i Viborg, Silkeborg, Herning og Holstebro (arkivfoto).
Midt- og Vestjyllands Politi indfører nattelivszoner i Viborg, Silkeborg, Herning og Holstebro (arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestjyllands Politi er klar med et nyt initiativ, der skal sikre et mere trygt natteliv.

Fra den 17. februar indfører politiet fem nattelivszoner i Viborg, Holstebro, Herning og Silkeborg.

Personer, der er idømt et forbud mod at gå i byen, må simpelthen ikke komme i disse zoner mellem midnat og klokken 05.

- Det må være rart som offer for vold at vide, at ens overfaldsmand ikke må færdes frit i nattelivet. Og så håber jeg selvfølgelig, at det i det hele taget gør byturen mere tryg for alle dem, der godt kan finde ud af at have en festlig aften i byen, uden at det skal ende i vold eller lignende, siger politiinspektør Martin Løye i en pressemeddelelse.

Viborg får to nattelivszoner, mens Holstebro, Silkeborg og Herning hver får en. Fælles for zonerne er, at de på grund af flere værtshuse eller diskoteker tiltrækker mange mennesker i nattetimerne.

I Viborg betyder det for eksempel, at Trappetorvet og St. Sct. Hans Gade om natten er lukket land for personer med forbud mod at gå i byen. 

Politiet understreger, at zonerne er valgt ud fra en nøje analyse af den kriminalitet, der knytter sig til nattelivet. 

Bøde eller fængsel

Det er en lovændring fra den 1. juli 2021, der gør det muligt for politiet at tage det nye håndfaste værktøj i brug.

Ændringen betød, at personer, der bliver dømt for for eksempel vold eller våbenbesiddelse i nattelivet, ved dom kan få et forbud mod at gå i byen. 

Samtidig fik ordensmagten mulighed for at indføre de nattelivszoner, som Midt- og Vestjyllands Politi nu benytter sig af.

Det betyder altså, at de dømte ikke alene har forbud mod at gå på værtshus eller diskotek. De må heller ikke opholde sig udenfor. 

Forbuddet mod at deltage i nattelivet og mod at opholde sig i nattelivszoner gælder i hele landet. Dømte kan altså ikke fortsætte med at gå i byen ved at køre til en anden by eller politikreds.

Hvis personer, der er idømt et forbud, alligevel går i byen eller bevæger sig ind i en af de nye zoner, kan i det første gang betyde en bøde på 10.000 kroner. Ved flere overtrædelser vil straffen som udgangspunkt være 30 dages fængsel.

De nye zoner gælder foreløbig indtil den 16. februar 2024.