80 fællessangere mindedes befrielsen i Viborg

Der var fællessang og historiefortælling i Biblioteksparken i Viborg, hvor 76-årsdagen for afslutningen af 2. Verdenskrig blev markeret.

2:07
I anledningen af Danmarks befrielse var folk til fællessang i biblioteksparken.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Tirsdag aften tændte mange danskere lys i deres vinduer for at markere befrielsen og afslutningen på 2. Verdenskrig efter fem års besættelse af Danmark i 1940'erne.

Onsdag aften var der fællessangkoncert i Biblioteksparken i Viborg for at mindes de danskere, der kæmpede for Danmarks frihed.

Selvom vejret var gråt og vådt, var alle stole i parken alligevel optaget. 80 personer var nemlig mødt op for mindes dagen for 76 år siden.

- Når der er en lejlighed til at opleve sådan noget som det her, så møder jeg op. Det sidder jo stadig i en, selvom det er ved at være mange år siden, fortæller Egon Grønkjær Jensen.

- Det er dejligt at opleve noget andet end græsset derhjemme, siger Minna Sommer.

- Det er jo en af de første arrangementer, der er, så det skulle jeg bare til igen. Jeg kan jo godt lide at synge, fortæller Inger Kristensen.

- Vi skal hylde freden

Koncerten blev arrangeret af fællessangsarrangøren Alsang, som egentlig havde planlagt arrangementet sidste år, da det var 75 år siden befrielsen. Det satte corona en stopper for.

Det blev i stedet udskudt til i år, hvor fællessangen skulle have foregået på Viborg Theater. Men der kom pandemien endnu engang i vejen, så i stedet indtog de deltagende Biblioteksparken, hvor det blev til to timers fællessang.

Aflysning var aldrig en mulighed, for arrangementet kom med et vigtigt budskab.

- Vi skal hylde freden, vi skal hylde friheden og forholde os til ondskaben konstruktivt men også ansvarligt og mindes de danskere, som stod op imod nazismen og betalte den ultimative pris, fortæller Palle Friborg Kjeldgaard, der er medarrangør og leder af kulturskolen i Viborg.

Mellem sangene indtog forskellige deltagere den lille scene og fortalte historier fra krigen og genforeningen, og det var noget, der rørte deltagerne.

- Det vækker nogle minder fra dengang. Når man er vokset op og har oplevet krigen de fem år, så glemmer man det aldrig, siger Egon Grønkjær Jensen.

Næste sangdag, arrangeret af Alsang, er den 5. september ved Bovbjerg Fyr.