30 får dræbt i formodet ulveangreb ved Kongenshus: - Det er det værste, jeg har nogensinde har oplevet

30 får er døde efter et nyt angreb, som ulve formodes at stå bag.

Fåreavler Cato Barslund tog disse billeder af de får, han fandt rundt i den 400 hektar store indhegning.
Fåreavler Cato Barslund tog disse billeder af de får, han fandt rundt i den 400 hektar store indhegning.
Foto: Privatfoto

Det var et fuldstændigt kaos, der mødte Cato Barslund, da han onsdag besigtigede sit fårehold.

Oplevelsen sidder stadig i kroppen på den midtjyske landmand, der er meget berørt over det, han de seneste dage har gennemlevet.

- Det har været en frygtelig blodig oplevelse. Den er ikke ude af kroppen. Det er det værste, jeg har oplevet nogensinde som landmand, siger Cato Barslund.

Han er landmand og forpagter en masse jord ved Kongenshus Mindepark mellem Viborg og Holstebro, hvor han denne uge har fået reduceret sin 400 får store flok efter et formodet ulveangreb.

- Der var fuldstændig kaos derude. De var spredt over alt. Der var døde dyr, og der var skambidte dyr. Det var frygteligt. Det var afmagt, siger han.

Struber ædt og lår flænset

I alt 30 får er døde efter angrebet. Halvdelen af disse var levende, da Cato Barslund opdagede angrebet.

- De var så medtaget, at vi aflivede dem med det samme. Struben var ædt over, og lårene var flænsede op. Det var et frygteligt syn, siger fåreavleren.

Han kontaktede hurtigt Naturstyrelsen, hvorefter vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen rykkede ud.

Han har taget DNA-prøver fra biddene, som indenfor seks uger vil vise, om der var tale om et ulveangreb.

Det kunne bidemønstrene godt tyde på, oplyser vildtkonsulenten.

- Det er nok sandsynligt, at det er et ulveangreb, men nu må vi afvente at se, hvad DNA-prøverne siger, siger Jens Henrik Jakobsen.

Cato Barslund var ikke bekendt med, at der skulle være ulve i området og havde derfor slet ikke forestillet sig, at hans får var i fare for at blive angrebet.

Derfor har han nu advaret sine kollegaer om, at der formodentlig er en eller flere ulve i området.

- Grim oplevelse

Chokket har stadig ikke lagt sig hos den meget berørte fåreavler, der fortæller, at han fandt sine får spredt over 400 hektar kuperet terræn.

- Det var makabert. Vi kunne ikke køre mange steder, så vi måtte aflive og slæbe dem væk. Sådan nogle får vejer 85 kilo. Det var virkelig en grim oplevelse, siger Cato Barslund.

Og selvom man har 400 får, så har man stadig et forhold til dem, understreger avleren.

- Vi har passet dyrene, siden de blev født. Selvom vi har mange dyr, så kendte vi dem. De kommer og snakker, når vi er rundt ved dem, siger han og fortæller, at særligt et får har skilt sig ud. 

Det får er nu væk.

- Den kom altid først for at sige goddaw, når vi kom derud. Det har den gjort, lige siden den blev født. Den var fuldstændig smadret i hovedet af bid. Det er frygteligt sådan noget. Jeg kan næsten ikke sige mere. Det er ikke bare dyr. Det er jo… ja, siger han og tager en pause:

- Vi går ved dem hver dag. Det er ikke for at være pibet, men vi kender dem jo.

Hunde skal i snor

Hedeselskabet, der i sin tid var med til at starte Kongenshus Mindepark, kommer med en opfordring efter det formodede ulveangreb.

- Vi har ikke i nyere tid beviser på, at raske ulve har angrebet mennesker i det fri, men vi vil opfordre folk til at holde hunde i snor, når de besøger Kongenshus Mindepark, siger pressechef Christian Munk.

Det har hele tiden været henstillet til, at hunde skal være i snor, men angrebet er anledning til, at denne opfordring nu bliver indskærpet over for gæsterne i mindeparken.