30 års jubilæum: Madmor giver unge en ny start

Ketty Larsen har en smørrebrødsforretning i Viborg, og her prioriterer hun at tage socialt ansvar og hjælper unge.

Ketty Larsen sammen med to af hendes ansatte. De er blandt de mange unge, der med succes har været forbi hendes forretning i Viborg.
Ketty Larsen sammen med to af hendes ansatte. De er blandt de mange unge, der med succes har været forbi hendes forretning i Viborg.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

I tre årtier har Ketty Larsen været madmor hos Kokken i Viborg. Lige så længe har hun taget et socialt ansvar og hjulpet unge, der trænger til at komme væk fra skolebænken eller på anden måde har brug for en ny start.

- Selvfølgelig er der nogen, det ikke lykkes med, men det gør det med flertallet. Det er så stor en bonus for mig at se, at folk kommer videre med deres liv. Det varmer hele mit hjerte, at det kan gå nogen så godt, siger Ketty Larsen, som er indehaver af Kokken. 

Med årene har hun taget flere kasketter på som både chef, lærer og ind imellem også mor.

- Jeg har nogle gange været med den ene autist, som jeg har, til lægen. Det gør man så bare. Det er rigtig fedt, for det opfatter jeg som om, de har fået tillid til mig. 

Tålmodighed og forståelse

Santa Gurung har arbejdet hos kokken i snart 2,5 år. Først som praktikant fra ungdomsskolen og nu er han ansat i et vikariat.

- Det er rigtig godt. Jeg rigtig glad for at arbejde hos Ketty, siger Santa Gurung, som kom til Danmark med sin familie for syv år siden.

Et andet sted i køkkenet trives Emil Jerløv-Eriksen. Han begyndte også som praktikant fra ungdomsskolen. Nu arbejder han på tredje år som fleksjobber hos Kokken.

- Når man er autist er det ikke nemt at komme mange forskellige steder hen. Så det er rart at komme hen til en med meget tålmodighed og fortståelse, siger Emil Jerløv-Eriksen.

Kommunen er begejstret

I alt har Ungdomsskolen i Viborg kontakt til cirka 100 virksomheder, som kan give de unge en ny begyndelse, og kommunen er begejstrede for den ekstra indsats, erhvervsdrivende som Ketty Larsen gør.

- Hvis de rammer, vi har stillet til rådighed, har gjort, at de er blevet skoletrætte, eller vi ikke har mødt dem, hvor de er, så er det at få dem ud og få dem givet lidt ny energi hos en arbejdsgiver rigtig givtigt, siger Claus Drachmann Kaasby-Wang, skolechef i Viborg Kommune.

Emil og Santa er de seneste, Ketty Larsen er stolt af. Hun kunne fortælle mange historier om unge før dem, der med succes har været forbi hendes biks.

Ketty Larsen er født på Tåsinge, flyttede med familien til Viborg i 1973, hvor hun fik job hos Grundfos. Hun blev efterfølgende voksenlærling og uddannet som slagter.

3:07
Hun har lige haft 30 års jubilæum. Alle årene har Ketty Larsen prioriteret at tage socialt ansvar.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST