Underskriftindsamling mod forurenet jord: Kommunen tager ikke affære – nu gør borgerne

Fra torsdag kan borgere og andre bekymrede skrive under på, at Vesthimmerlands Kommune skal lave ekstra prøver af forurenet jord.

Lettere forurenet jord fra kæmpemæssigt jordskred skal indgå i bakkelandskab ved tidligere deponi nær Herning.
Lettere forurenet jord fra kæmpemæssigt jordskred skal indgå i bakkelandskab ved tidligere deponi nær Herning.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En gruppe borgere i Aalestrup er så bekymrede for den forurenede jord, som er kommet til byen fra Nordic Waste i Randers, at de nu har lavet en underskriftindsamling.

- Vi har ikke kunnet få Vesthimmerlands Kommune til at lave en uvildig prøve af jorden. Det er så alvorligt det her, så vi er nødt til at få det gjort for borgernes skyld, siger Poul Erik Jensen, der er en af de fem lokaler borgere, som har taget initiativ til at lave underskriftindsamlingen.

Arbejdsgruppen bag indsamlingen var samlet onsdag, og fra og med torsdag kan borgerne skrive under, hvis de også er bekymrede, enten online eller i byens butikker.

Folkene bag initiativet vil have kommunen til at lave prøver på jorden, fordi de er bekymrede for, at den er mere forurenet, end der indtil nu er meldt ud. Men som det er nu, tror kommunen på, at jorden er sikker nok.

- Jeg har selvfølgelig også bekymringer omkring jorden. Men vi lytter til forvaltningen, og når de skønner på den måde, som de gør, så er det jo ikke nødvendigt at lave ekstra prøver, siger Kirsten Moesgaard fra VesthimmerlandsListen og næstformand i Teknik- og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

Silkeborg Kommune har også taget imod jord fra Nordic Waste, men den har indstillet modtagelsen, fordi kommunen vil have lavet yderligere prøver.

- Vi har hørt fra Silkeborg, at der eksempelvis kan være PFAS, tungmetaller, olie og benzin i jorden. Så vi er selvfølgelig bekymrede for, at det siver ned i åer og vores grundvand, siger Poul Erik Jensen.

Det er heller ikke gået ubemærket hen hos Kirsten Moesgaard, at Silkeborg griber jorden an på en anden måde.

- Det sætter selvfølgelig tanker i gang hos mig, når Silkeborg sætter en undersøgelse af jorden i gang. Men om det gør, at vi ændrer procedure i det tekniske udvalg, det ved jeg ikke endnu, siger hun.

Folkene bag underskriftsindsamlingen kæmper videre – for de kommende generationers skyld.

- Vi er nødt til at vide, hvad det er for noget jord, kommunen har sagt ja til at få herop. Vi har fået at vide, at det er lettere forurenet – men vi tror, der er mere forurening i. Og hvis det er tilfældet, så har Jordhoteller i Aalestrup ikke tilladelse til at opbevare det, siger han.

Underskriftindsamlingen løber i fjorten dage, og så bliver den afleveret på borgmesterkontoret.

- Jeg synes, en underskriftindsamling er en god måde at vise, at man er bekymret - det gør da indtryk, siger Kirsten Moesgaard.

Gruppen bag underskriftindsamlingen håber også, at det vil gøre indtryk på borgmesteren.

- Det er den eneste måde, vi kan presse kommunen på. Det her drejer sig om vores miljø, så hvis nogen skal tabe ansigt, så er det sådan, det er, siger Poul Erik Jensen.