På trods af historisk lav ledighed: Ricki har stået uden job i over et år

Ricki Schelde har i over et år kæmpet for at finde et job, og det er på trods af, at flere virksomheder mangler arbejdskraft.

5:11
Ricki Schelde drømmer om at arbejde som sælger.
Foto: Tobias Malte Kristensen, TV MIDTVEST

Det er ved at blive et fast ritual for Ricki Schelde fra Gedsted.

Efter han har afleveret børnene om morgenen, sætter han sig på sin vante plads foran computeren og åbner jobindex.dk og håber, at i dag måske bliver anderledes.

- Når man bliver ved med at få afslag, så er det svært, siger han og holder en lille pause:

- Det påvirker mig... rigtig meget.

Han har sendt over 300 ansøgninger afsted og snakket med mindst ligeså mange arbejdsgivere.

- Man bliver bare mødt med: 'Som det ser ud lige nu, så har vi ikke overskud til ansætte dig'. 

- Uden de overhovedet sætter sig ind i, hvad problemstillingerne er ved at ansætte mig, fortæller han.

0:42

Ricki Schelde er spastisk lammet i den ene side, og for 13 måneder siden mistede han sit job og har siden gået ledig.

- Det giver bare så meget for mig at være en del af et arbejdsfællesskab. Det med at kunne biddrage og være en del af samfundet, det gør, at man bliver et helt menneske, siger Ricki Schelde.

Uvidenhed og ubevidste fordomme

I en ny undersøgelse som Cecilie Krogh, postdoc på Aalborg Universitet, står bag, viser det sig, at man halverer sine chancer for at blive kaldt til jobsamtale, hvis man nævner, at man sidder i kørerstol.

- Generelt kan man sige, at det har en negativ betydning, hvis du nævner, at du har et handicap, slår Cecilie Krogh fast.

Og det kan ifølge forskeren skyldes ubevidste fordomme eller mangel på viden fra arbejdsgivers side.

- Det har jo betydning, om man kender til de støtte og kompensationsordninger, der er. Ellers begynder man at bekymre sig om, om det økonomisk kommer til at få betydning for arbejdspladsen, siger Cecilie Krogh.

Danske Handicaporganisationer kom i januar med 10 forslag, der skal hjælpe flere med handicap i job. Et af forslagene var, at regeringen skal tage initiativ til at forenkle og modernisere lovgivningen om handicapkompenserende ordninger.

En gruppe står udenfor

Arbejdsløsheden har de seneste år været historisk lav, og det giver store udfordringer for flere virksomheder.

Der er dog en oplagt løsning på problemet, mener postdoc Cecilie Krogh.

- Vi ved, at der er en kæmpe mangel på arbejdskraft, og vi har en gruppe af personer med handicap, som står udenfor arbejdsmarkedet, som kunne være en god arbejdskraft for virksomhederne, siger hun.

Ricki Schelde drømmer om at arbejde som sælger, men det vigtigste er ikke længere, hvad han kommer til at arbejde med, men bare at han igen kommer til at arbejde.

- Jeg håber bare, at der er en eller anden virksomhed, der er klar til at tage kampen op, og se om de ikke kan få integreret mig. For det ville bare være så dejligt at være en del af et arbejdsfælleskab igen, siger han.