Nyt kuld ulveunger på vej

I løbet af maj regner forskerne med, at ulveparret i Vestjylland får et nyt kuld unger. Alle otte unger fra sidste år ser ud til at trives i bedste velgående.

ulv.jpg
Foto: Foto: Dyreparken Kolmården i Sverige

Den ulvefamilie, der har slået sig ned i Stråsø Plantage, har fundet det perfekte tilholdssted, og alt tyder på, at de har slået sig ned for at blive. Til maj er der endda stor garanti for, at de får unger.

- Når først et ulvepar finder et sted som Stråsø, hvor der er masser af føde og få mennesker, flytter de ikke igen. Her skal vi regne med, at de bliver, og vi forventer, at de får et nyt kuld unger til maj. Formentligt seks til otte unger igen, og i de næste fem til seks år frem vil de hvert år få et nyt kuld, siger Peter Sunde, Seniorforsker ved Aarhus Universitet.

Netop Stråsø var det sted, som forskerne også havde forventet, at et ulvepar ville slå sig ned. Fordi plantagen opfylder alle de krav, som en ulvefamilie har. De otte unger, som ulveparret fik sidste år, bliver mere og mere aktive og vandrer længere og længere omkring i deres søgen efter at finde et territorium, hvor de selv kan slå sig ned og stifte familie.

- Otte unger er mange, og det er et tegn på, at der er de helt ideelle betingelser i Stråsø. Ungerne går snart i gang med at søge efter en, som de kan gifte sig med. Hvis de ikke kan finde en mage her i Danmark, kan de såmænd godt finde på at vandre til Tyskland for at finde én. Det kan også være, at de parrer sig med én søskendeulv, siger Peter Sunde. 

28:01
Her kan du se programmet "Ulven i baghaven", og få meget mere viden om ulven, og hvordan vi overvåger det store rovdyr. I Midt og Vestjylland bliver den nemlig fulgt tæt med både observationer, ekskrementer og DNA-spor.

Der bliver holdt øje med ulvene

Forskerne ved Aarhus Universitet holder nøje øje med ulvene i Danmark. I dag ved de med sikkerhed ud fra dna-spor, at der udover ulvefamilien i Stråsø er en enkelt ulv i Nordjylland. Og de seneste uger har der været indikationer på, at en ulv også har strejfet omkring i det midtjyske.

- Vi følger ulvene i Danmark helt tæt, for det handler om at have så meget viden som muligt, da ulven jo er et stort rovdyr, der sætter gang i mange følelser hos folk. Hvis ikke man har viden, danner man sin viden ud fra fantasi, og så kan debatten godt blive lidt skæv, siger Peter Sunde.

Ulven blev første gang spottet i Thy i efteråret 2012. Det var første gang i 199 år, at en vildtlevende ulv blev set i Danmark.

- Fremover forventer vi, at der kommer to ulve ind i Danmark hvert år fra Tyskland. Den tyske ulvebestand er i god vækst, og det vil også smitte af på Danmark, hvor vi får flere ulve fra Tyskland, siger Peter Sunde.

I Danmark findes der flere områder, der minder om Stråsø Plantage med skov, hede og masser af kronvildt. Og her skal man forvente, at ulvefamilier i de kommende år slår sig ned.