Lone mødte en ulv i byen: - Jeg undrer mig over, at den løber rundt så tæt på bebyggelse

En "teenageulv" er spottet i udkanten af Brande. Ekspert forklarer, hvorfor den var i byen.

- Det var en kæmpe oplevelse, fortæller Lone Hyldahl , som søndag morgen fangede en ulv på video.
- Det var en kæmpe oplevelse, fortæller Lone Hyldahl , som søndag morgen fangede en ulv på video.
Foto: Privatfoto, Lone Hyldahl

- Sæt farten ned, der er en løs hund, sagde Lone Hyldahl til sin mand, da de søndag morgen kom kørende ad Herningvej på vej ind til Brande efter morgenbrød. 

Manden satte farten ned, mens dyret luntede roligt foran bilen i udkanten af vejen. 

- Da den er 20 meter fra bilen opdager jeg det, og råber til min mand: "Fuck, det jo en ulv!", gengiver Lone Hyldahl, som søndag morgen kom kørende fra Thyregod til Brande. 

0:23
Lone Hylddahls video af ulven.

Hun fik kameraet frem og fulgte i bilen efter ulven, som satte i løb, drejede ind ad Ny Sandfeldvej og videre ind på en mark, hvor den stoppede op, og så efter parret i bilen. 

- Så beslutter vi os for, at ulven må være ulv, og forstætter ind til bageren, fortæller Lone Hyldahl. 

Hvalp på udkig efter et sted at slå sig ned

Lone Hyldahl sendte også videoen til Naturhistorisk Museum i Aarhus, som overvåger ulvene i Danmark. 

Der er de ikke et sekund i tvivl om, at der ganske rigtigt er tale om en ulv. 

- Det er et ungt dyr, som er mindre end et år gammel, vurderer Kent Olsen, som er forskningschef og leder af ulveovervågningen i Danmark. 

- Da vi er så tidligt på foråret, som vi er, er det nærliggende at tro, at det er en af hvalpene fra de to danske ulvekuld fra enten området omkring Hovborg eller Skjernområdet. Det kan også være en hvalp fra Tyskland, som er kommet til Danmark, men de når typisk først herop lidt senere på foråret, fortæller han. 

Ud fra videoen kan Kent Olsen se, at ulven er en hvalp. Pelsens farve og dyrets adfærd indikerer, at der er tale om en "teenageulv", som har været på vej ud, for at finde en mage, og et sted at slå sig ned. 

- Det, at den stopper op i lidt tid og lige afkoder situationen, det er et tegn på, at det stadig er en ung ulv, siger han. 

Tæt på bebyggelse

Lone Hyldahl, som mødte ulven på tæt hold, kalder oplevelsen "kæmpe stor".

- Det er jo et stort, flot dyr, så det var kæmpe stort at se den i virkeligheden. Jeg er ikke modstander af ulve generelt, og det er jo spændende at se så store dyr udenfor Zoologisk Have, siger hun. 

Hun har ofte tænkt, at det kunne være spændende at møde ulven, fortæller hun. Men hun havde troet, det ville være sket på én af hendes mange vandrerturer i Thy, hvor parret har sommerhus. 

Lone Hyldahl er vant til at vandre i naturen, så hun havde ikke troet, det var i byen, hun skulle støde på en ulv.
Lone Hyldahl er vant til at vandre i naturen, så hun havde ikke troet, det var i byen, hun skulle støde på en ulv.
Foto: Privatfoto, Lone Hyldahl

- Jeg undrede mig over, at den var så tæt på bebyggelse. Det var jo meget tæt på byen, så det var lidt underligt, siger hun. 

Men det er langt fra usædvanligt, at ulve på denne tid af året forvilder sig ind i byen, fortæller ulveeksperten, Kent Olsen.

- Om foråret udvandrer hvalpene fra det sted, de er født, og de bruger også ofte stier og veje til at søge nye områder. I ulvens optik er vejen en ledelinje, og nemmere at bruge end højt græs, og pludselig så kommer morgentrafikken, siger Kent Olsen. 

Han er derfor ikke i tvivl om, at ulven her ikke har tænkt sig at slå sig ned i Brande midtby. 

- Den er på vej videre, og forsøger bare at finde den nærmeste vej ud. Og den opfører sig som forventet: når den møder mennesker, skynder den sig væk. 

Har du et billede eller en video, som du vil dele med midt- og vestjyderne? 

Så gør som Lone Hyldahl, og send dit billede ind til TV MIDTVEST her.