Ekspert: Vi skal ikke frygte ulve

Ulve er naturligt sky for mennesker, men har vænnet sig til, at traktorer og andre maskiner. Derfor vil vi se dem komme tættere på mennesker, vurderer Thomas Secher Jensen, seniorforsker ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

En ulvevideo fra Tyskland har skabt heftig debat både i Tyskland og herhjemme. Blandt andet på TV MIDTVEST's Facebook-side HER.

Mens nogle finder det store rovdyr og dets indtog i den danske natur fascinerende, så mener andre, at den bør udryddes, fordi der er flere eksempler på, at ulven ikke er så sky, som først antaget.

Men en ulve-ekspert maner til besindelse og forklarer, hvorfor ulvene nærmer sig mennesker i eksempelvis en traktor.

- Lige i øjeblikket synes jeg mere og mere, at det peger på, at de vænner sig til menneskelig aktivitet, forstået på en sådan måde, at de i mindre grad opfatter menneskelig aktivitet som biler og landbrugsmaskiner som farlige.

Sådan siger Seniorforsker ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Thomas Secher Jensen i dag til Landbrugsavisen efter at have set gårsdagens video af et ulvekobbel tæt på en traktor optaget for nogle uger siden syd for Hamborg.

- Man kan se på videoen fra Tyskland, at de er stort set ligeglade. Man kan godt forstå det. For de ulve, der er i Nordtyskland, kommer fra Polen eller Sydtyskland. De er gået over landeveje og motorveje, så de har lært maskinerne at kende, siger Thomas Secher Jensen i et interview til Landbrugsavisen.

Tidligere har den danske landmand, Anders Sylvester Kudsk optaget en video, hvor en ulv lunter forbi hans traktor på en mark ved Kølkær.

Men seniorforskeren mener ikke, vi bør være nervøse ved at have fået ulve i den danske natur.

- Ulven er det store rovdyr, der er færrest problemer med. En bjørn ville jeg være hunderæd for at møde, men ikke en ulv, siger han.

Fire dræbt af ulve i Europa på 50 år

En rapport udarbejdet for Naturstyrelsen i 2013 fastslog, at der de sidste 50 år er registeret fire sager, hvor en ulv har slået et menneske ihjel i Europa - fire i Rusland og ét i Nordamerika.

De fleste ulvedrab skyldes ifølge rapportens konklusioner, at dyret har været ramt af virussen rabies, der er helt udryddet i Danmark. Seniorforskeren mener ikke, vi har grund til bekymring herhjemme.

- Jeg plejer at sige, at ingen forælder eller pædagog skal lade et lille barn lege ubevogtet. Så længe børn skriger, jubler og fortæller, at her er mennesker, så holder ulvene sig væk, lyder det fra Thomas Secher Jensen.

Naturstyrelsen har selv i en rapport fra 2013 lagt op til, at såkaldte problemulve skal fjernes fra bestanden.

Thomas Secher Jensen understreger overfor Landbrugsavisen, at det er et forvaltningsspørgsmål at afgøre, hvilke ulve der skal fjernes. Han mener dog selv, at ulve, der gentagne gange angriber fåreflokke, bør fjernes. Ligesom ulve, der søger ind i villakvarterer, bør fjernes.

- Der findes et godt citat: Det bedste, du kan gøre, hvis du møder en ulv, så stå og nyd det. Når du er færdig med det, så tag en sten og kast efter den. Underforstået: Det er fint, at ulve bliver ved med at have en respekt for mennesker, siger han til Landbrugsavisen.

Se tidligere indslag om ulveoptagelserne fra Kølkær:

Han fangede ulven på kamera og gemte videoen i halvandet år. Men nu er den endelig kommet frem

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.