Støtteforening opgiver kampen for kro ramt af oversvømmelser

Støtteforening, der ville rejse midler til at redde Svostrup Kro fra oversvømmelser, nedlægger sig selv.

Både i 2019 og 2020 var der vand i haven ved Svostrup Kro. En langtidsholdbar løsning er der ikke fundet på problemet endnu.
Både i 2019 og 2020 var der vand i haven ved Svostrup Kro. En langtidsholdbar løsning er der ikke fundet på problemet endnu.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Fredag aften har Forening for Bevarelse af Svostrup Kro afholdt generalforsamling. Og eneste punkt på dagsordenen var at opløse foreningen, der siden februar 2020 har arbejdet for at redde den gamle kro fra flere oversvømmelser.

Foreningen blev stiftet for at udarbejde en plan for, hvilke tiltag der skal til for at sikre kroen, så den ikke bliver ødelagt, hver gang Gudenåen går over sine breder. En plan, der er lavet i samarbejde med både Silkeborg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening.

Derudover har foreningen også forsøgt at fonde op mod en million kroner til at realisere redningsplanen.

Men det er ikke lykkes. Til stor ærgrelse for foreningens formand.

- Jeg troede jo, at man med de kulturværdier, man kan se ved at gå rundt her, ville kunne få bidrag. Det er så ikke lykkedes, fordi bidragsyderne – de fonde, vi har kontaktet, og en del privatpersoner – mener, at det ville være tilskud til en privatperson. Derfor løber vi panden mod muren, og desværre har det ikke kunnet lade sig gøre.

- Men planen ligger der, og jeg er sikker på, at Dragan vil kunne gennemføre det på en fornuftig måde.

2:41
Folketinget er uenigt om, hvad man gør ved de oversvømmelser, som blandt andet plager Svostrup Kro.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Et forfærdeligt tab

Målet var altså at skaffe et substantielt beløb, men foreningen ender med at overdrage blot 50.000 kroner til Svostrup Kro.

Lykkes det ikke at sikre bevaringen af den historiske kro, vil en vigtig historisk brik gå til grunde, mener den lokale museumsinspektør.

- Det ville være et forfærdeligt tab og en stor skam, siger Keld Dalsgaard Larsen fra Silkeborg Museum.

Men den nuværende ejer Dragan Sljivic har ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen.

- Jeg må ringe til min bankmand og spørge, om jeg må låne en million mere ud over de to millioner, jeg har lånt til at forbedre bygningen og reparere den efter de skader, vi har haft. Udover det har vi allerede lavet klimasikring for 15 år siden, men det viser sig så, at det ikke rækker.

Har du aldrig overvejet bare at give op og droppe det?

- Ikke så længe jeg lever.