Kan ende hos domstol: Borgmester støtter 'klart ulovligt' tiltag for at stoppe oversvømmelser

Silkeborg-borgmester Steen Vindum er klar til at gå rettens vej i sit forsøg på at stoppe oversvømmelser rundt om Gudenåen.

Steen Vindum (V) er træt af uklarhed om Silkeborg Kommunes muligheder for at stoppe vandmasserne rundt fra Gudenåen.
Steen Vindum (V) er træt af uklarhed om Silkeborg Kommunes muligheder for at stoppe vandmasserne rundt fra Gudenåen.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Torsdag skete der noget, man ikke ofte ser i de danske kommuner.

Et flertal af byrådspolitikerne stemte et forslag igennem, der allerede er blevet kategoriseret som 'klart ulovligt'.

Det skete i Silkeborg, hvor et flertal i kommunens Klima- og Miljøudvalg var enige om, at der skal fjernes flere vandplanter i Gudenåen - en såkaldt grødeskæring. Det skulle hjælpe til, at ejendomme rundt om Gudenåen ikke i lige så høj grad plages af oversvømmelser.

Udvalgets beslutning kom til trods for, at kommunens egen forvaltning havde sat tyk streg under, at det foreslåede var klart ulovligt i henhold til et regulativ om vedligeholdelse af vandløb.

Med udvalgets afgørelse ligger beslutningen nu i første omgang på kommunaldirektør Lone Lyrskovs bord. Hvis hun følger embedsværkets anbefaling og afviser at sætte en grødeskæring i gang, vil beslutningen dog ende i hænderne på borgmester Steen Vindum. Sætter hun det selv i gang, kan hun stå tilbage med et retsligt ansvar.

TV2 ØSTJYLLAND fik sent torsdag aften fat i borgmesteren til en snak om sagen. Steen Vindum understreger, at han blevet orienteret om udvalgets beslutning, men at han ikke har nået at sætte sig fuldstændigt ind i den. Ikke desto mindre bakker han op om grundtanken.

- Jeg har hele vejen gennem været for, at vi skal gå efter en grødeskæring mere, så det er mit udgangspunkt, siger Steen Vindum (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Vil du kunne være for mere grødeskæring, selvom det – som forvaltningen mener - er klart ulovligt?

- Det kan jeg ikke svare på på stående fod. Men hvis vi har nogen som helst mulighed for at gøre, så vil jeg gerne have, at vi gør det.

2:35
Et flertal i Silkeborg Kommune vil skære mere grøde i Gudenåen, selv om kommunens egen forvaltning kalder det ulovligt.

Flere fra udvalget håber, at man med denne beslutning kan sætte hårdt mod hårdt og få prøvet retsligt af, hvad man må og ikke må. Ser du det samme potentiale?

- Ja, jeg mener næsten, at vi har brug for en domstolsafgørelse af, hvad man kan og ikke kan. Det er jo selvfølgelig ikke særlig pænt, hvis jeg skal være helt ærlig, men jeg tror bare, det er nødvendigt.

Håber du, at det sker i en retssal eller ved, at en anden myndighed træder ind?

- Jeg håber bestemt ikke, at Natur- og Miljøstyrelsen eller et klagenævn skal ind og afgøre det her - det bør ske i en retssal. Det kan virke barsk, og det er jeg træt af, men sådan som det har udformet sig, er vi nok nødt til at gå dertil.

- Der findes folk, der siger, at det er ulovligt at gøre det (grødeskære, red.), men der findes faktisk også nogen, der mener, at det er ulovligt ikke at gøre noget. Når jeg læser på juraen i det nuværende regulativ, forstår jeg begge synspunkter. Så vi trænger til, at nogen skærer igennem og siger ja eller nej.

Steen Vindum undrer sig over, at han i tidligere år har kunnet lave ekstra grødeskæringer uden ballade, når det nu bliver så stor en sag.

- Det er svært at forklare borgerne, at vi ikke kan gøre det samme, som vi har gjort tidligere. Jeg har højst fået en løftet pegefinger, og nu er der så nogen, der siger ”klart ulovligt”, og at vi kan komme i fængsel. Det er svært at forstå, siger borgmesteren.

Så hvad har I brug for?

- Vi har brug for et nyt regulativ, hvor vi kan skære lidt tiere og lidt bredere, men i hvert fald mere intelligent.

TV2 ØSTJYLLAND har torsdag forsøgt at få en kommentar fra kommunaldirektør i Silkeborg Kommune, Lone Lyrskov, men det har ikke været muligt.