Hunden begyndte at gø: Pludselig havde Birgitte en odder i sit fortelt

Birgitte fangede en tam odder i en papkasse og fik den over i et bur. Den fik fem skiver rullepølse fra den lokale slagter, før den blev sendt videre til Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg.

Her ligger odderen og sover i den gamle mårfælde, før den blev afhentet ud på eftermiddagen. Forinden havde en børnehave været forbi for at se den. Foto: Birgitte Kastrup
Her ligger odderen og sover i den gamle mårfælde, før den blev afhentet ud på eftermiddagen. Forinden havde en børnehave været forbi for at se den. Foto: Birgitte Kastrup
Foto: Birgitte Kastrup

Birgitte Kastrups jagthund begyndte pludselig at gø kort før klokken otte mandag morgen i forrige uge.

Det var der en grund til.

Hunden havde fået øje på et væsen, der langt fra er et normalt syn blandt mennesker. Foran Birgittes campingvogn med fortelt stod der en odder på godt en halv meter og kiggede hendes fire-årige springer spaniel, Molly, i øjnene.

- Da jeg kom ud af vognen, var den gået videre helt ind i mit fortelt. Jeg blev da noget overrasket, og jeg havde netop læst om en sag nede i Vejle, hvor en odder havde stået og hvæst af en familie. Min første tanke var derfor, at det her måtte være en fætter magen til, siger Birgitte Kastrup til TV2 Østjylland.

- Jeg blev ikke bange, og den gjorde sådan set heller ikke andet end bare at være der. Jeg er jæger, så jeg kunne med det samme fornemme, at her var tale om et rovdyr med en atypisk opførsel, netop fordi den var så rolig i helt uvante omgivelser, siger Birgitte Kastrup, der er fastligger på Randers City Camp på Hedevej nær Nørreåen.

Et godt bud er, at odderen er kommet herfra.

Odderen tog en lur og sov fra både lyden af en plæneklipper og 20 børnehavebørn omkring den.
Odderen tog en lur og sov fra både lyden af en plæneklipper og 20 børnehavebørn omkring den.
Foto: Birgitte Kastrup

En vild odder havde flænset fingeren

Birgitte Kastrup satte hånden ned til odderen, der snappede ud efter hende og bed hende blidt i en finger. Et tegn på - mener hun - at den var tam og vant til mennesker.

- En vild odder havde flænset min finger. Jeg er klar over, at det var dumdristigt gjort, men jeg ville tjekke, om den var sulten. Det var den tydeligvis, så den fik fem skiver rullepølse fra slagteren, og bagefter snuppede den en fire timers lur på ryggen i det bur, vi fik den ind i, forklarer Birgitte Kastrup.

Buret - en gammel mårfælde - fik hun af campingpladsens ejer. Forinden havde hun "fanget" den i en papkasse, og undervejs var 20 børnehavebørn forbi for at se på dyret, der sov videre uden at røre på sig. Der kørte også en plæneklipper tæt forbi.

- Så begyndte vi at ringe rundt for at høre, om nogen kunne hente den. Det tog faktisk lidt tid at finde frem til en vildtkonsulent, så den blev først hentet ved 15.30-tiden. Det var nu en sjov oplevelse, og jeg har da pralet over for min veninde, der har arbejdet som dyrlæge i Aalborg Zoo i 30 år. Hun har oplevet meget, men hun har aldrig nusset en sovende odder under fødderne, siger Birgitte Kastrup.

Vildtkonsulenten kom fra Naturstyrelsen og sendte efter aftale odderen videre til Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg.

Her skal zoolog Morten Vissing vurdere, om odderen er i stand til at blive genudsat i naturen.